onsdag 13 mars 2013

Sno ihop ett färgglatt lapptäcke

Jag har fastnat i tygträsket, så är det. Köket är invaderat av tyger och åter tyger och två av symaskinerna, en uppsjö av saxar och mönster och grunkor. Det är sådär lagom fint med utklippta bitar, halvfärdiga projekt, spillbitar och trådar här och där och överallt, om man säger så. Hursom, i går kväll pep karln iväg och kollade på fotboll och vips hade jag en väldig massa lyxig sytid! Det blev ett lapptäcke och en matchande sittpuff och barnslig tant-känslan blev precis som jag ville ha den. 


Lapptäcken är verkligen superkul att sy (särkilt om man som jag bara njuter och struntar blankt i om sömmarna prickar varandra eller inte. För de gör de inte i mitt fall.) och har du inte provat så tycker jag absolut att du ska försöka! 


Så här gör du mitt lapptäcke: 
- klipp eller skär ut bitar som är 30 x 30 cm. Det låter kanske stort, men de ska delas på fyra innan vi är färdiga.
- sy ihop, räta mot räta. Fyra stycken på led. 
- pressa kanterna lite med ett varmt strykjärn. 
- dubbelvik tygbiten med de fyra bitarna på rad (så att du har det dubbelt) och klipp eller skär tvärs genom så att varje tygbit är avlång. Du får två långa remsor med fyra avlånga bitar på rad. Gör så med alla dina remsor. 
- sy ihop remsorna
- dubbelvik igen och skär så att tygbitarna blir fyrkanter. 
- sy ihop


Pressa kanterna och lägg med rätan nedåt på en fleecefilt. Nåla och sy ihop, men lämna ett hål så att du kan vända på härligheten. Jag gjorde rundade kanter och det blev jag helnöjd med. Så här: ta en assiett, lägg i hörnet så att assietten matchar sömmen, om du förstår. Rita av. Klipp en cm utanför och sy där du ritade. 

Vänd täcket ut-och-in, sy ihop hålet och sy runt hela täcket, en cm in från kanten. Då får du en fin finish! Och apropå finish: Klar! Min puff gjorde jag på samma sätt (utgå från 8 hela 30x30-bitar), men när jag skurit remsorna sydde jag ihop dem så att det blev två kvadrater.

Så här, alltså. Två kvadrater med 16 bitar i varje. Sen lade jag ihop dem som på bilden till höger (fast lade ihop räta mot räta) och sydde runt. Vips fick kudden lite höjd och en vriden look. Vänd, i med fyllning, sy igen hålet. Klart! 

Lapptäcket och puffen tar jag med mig till Erikshjälpen på lördag. Hoppas vi ses där!

7 kommentarer:

 1. Nuuuuu blev jag sugen på att sy!
  Har jag tid då?

  Nä...

  SvaraRadera
 2. Sara Björnell knuuth13 mars 2013 19:37

  Vilken inspiration du sprider till oss andra!!! Tack! Jag funderar på allt snyggt tyg du har sytt med, är allt "tyg" eller är det ifrån kläder du tröttnat på och klippt sönder? Jag har inte hittat någon affär som säljer snygga stuvbitar, tips? Stor kram!

  SvaraRadera
 3. Åååh vad fint!
  Jag blev tvungen att stiga upp ur sängen (nattar barn och då är det väldigt lockande att känna att det är lika bra att ligga kvar) och slå igång datorn för att kunna skriva en kommentar (det gick inte på telefonen) ... och nu när jag ändå är upp så kanske jag ska ta och sy mig ett liten lapptäcke ;) jag blev ju så sugen!!! :)
  Kudden är jätterolig! En sån vill jag också göra!
  (jag har jobbat ouppkopplad i kottfabriken hela dagen)
  Kram.

  SvaraRadera
 4. Helena, om man bortser från när jag skar till, så höll jag på i två och en halv timme för ett lapptäcke och en kudde. Det kanske du kan hinna med nån gång?

  Sara: O, tackar! Visst är tygerna superfina? Jag har sparat och sparat och letar tyger på loppisar som jag slänger i 60 graders tvätt direkt när jag kommer hem. Och för några månader sedan hade jag en liten annons i tidningen där jag efterlyste gamla tyger. Blev nerringd av trevliga damer, må du tro!

  Anna: Oj, om du klev upp, DÅ måste lapptäcket varit väldigt inspirerande, vet ju att man allra helst bara ligger kvar och myser :)

  SvaraRadera
 5. Vilken snygg och rolig puff! En sån vill jag prova att sy!

  SvaraRadera
 6. Catarina, klart att du ska sy en sån, den var verkligen superlätt och rolig. Lycka till!

  SvaraRadera
 7. Tack för svar! Så då ska jag leta tyger på loppisar och fråga gamla Goa tanter :-) Tack igen för all glädje och inspiration du ger oss!

  SvaraRadera