tisdag 31 januari 2012

Jag ska bara ...De där rackarns jagskabarana har lurat mig igen!

Sally gymmade i sitt babygym, så jag passade på att bara sno ihop en liten grönsakssoppa under tiden. Men medan den kokade kom jag på att jag bara kunde passa på att slänga ihop en dubbel sats bondkakor (underbar kakdeg!! Vi får se hur många kakor det väl blir ...). Men klockan, är den så mycket? Då kan ju soppan bli middag lika gärna, då kan jag bara baka ett bröd till, det är ju så gott. Sally guppade numera i en bärsele på min mage och vi sjöng och pratade och skrattade båda två och hade det alla tiders. Men bröd och soppa, är det inte gott med något mer? Jojustja, en mannagrynspudding efter maten, det var ju år och dagar sedan! Så jag snodde ihop en sån också. Bara.

Vips ser köket invaderat ut, disken hopar sig, brödet jäser och mannagrynspuddingen är i ugnen (jag vet, inte helt tajmat med desserten först och brödet sen, men så blir det när man jagskabarar).

Lovisa kommenterade så klokt att dessa jagskabaran är en riktig klassiker, och så är det verkligen. Det är bara att inse att den där klassikern lurade mig igen, men man får se det positivt: Det blir en faslig massa gott till middag!

Och en hel del disk, men det kanske David kan sköta. Jag har några jagskabaran att göra efter maten.


Psst: Fru Helldén, minns du vad du sa till mig? Nåt om "vad kul att ni ska få barn, då får ni någon som stökar till i ert fina hem". Du är allt bra rolig, du! För bevisligen klarar vi (läs: jag) av det rätt så bra själv :)

måndag 30 januari 2012

Eyes wide vakna


Märkligt. Jag som alltid varit trött (känns det som), har prioriterat sömn och räknat timmar som jag fått sova, är plötsligt som förbytt och det är med smärre våld som jag nu tvingat ner min pigga kropp i sängen. Fick den välja skulle jag nog fixa och dona, gå på promenad, spela högt, högt på pianot, baka eller sy eller göra något annat som vanligt folk inte gör klockan två på natten. Andra nätter den här veckan har resulterat i tidigare nämnd tidningssortering, men jag har även monterat fyra lampor, skurat toalettgolv, spikat lite, pysslat lite, målat fyra tavlor (på en kvart, inga mästerverk, som ni förstår ...), gjort om på toaletten, tjongat tyg, fuskklätt om en soffa och kvällens göra var Sallybilderpyssel. Man hinner fixa en hel del när de andra två sover, men det är bra synd att den där flitiga fixarlusten sällan slår sig på den så svåråtkomliga disk-och städnerven ...

Man kan ju bara spekulera i hur detta överpigga tillstånd kommer sig, för sömnkontot är ju egentligen lite väl överbelastat. Eller är det helt enkelt så att skönhetssömn plötsligt är överflödigt för att maxgränsen på snyggheten är nådd? Bär det utför nu? Sömnkontot minskar, sminkkontot ökar? ;)

Eller så är det helt enkelt en tillfällig grej som snart går över och vips är jag trött som en trasa (igen). Skönaste Elin skrev på fejjan att det inte står något i Bibeln om hur mycket man måste sova och det lät ju bra. Däremot står det "i frid ska jag lägga mig och i frid ska jag sova" (Psalm 4).

Bäst jag provar.

söndag 29 januari 2012

Produktplacering


Tittar ni liksom jag bara för skojs skull på Hemnet ibland? Jag såg någon norsk lägenhet till salu för ett bra tag sedan och på varendaste bild var en dyr Gucciväska med. Den var med i hallen, slarvigt slängd över en stol i köket, på golvet på balkongen och så vidare. Urlöjligt, som om det bästa med lägenheten var ägarens Gucciväska, och den ingick ju inte ens.

Om vi leker med tanken att vi skulle fota in vårt hus och göra så fina bilder som möjligt, skulle absolut den här lilla damen vara med på varje bild. Inte för att hon ingår i huset, men för att hon är det finaste vi har här hemma.

Dessutom matchar hon ju inredningen!

lördag 28 januari 2012

Blåtork


Titta så fint! Den daffiga rosa koftan som snurrade runt i blåfärg i går blev ju superrolig med sina rosa knappar! De beiga byxorna med fettfläck på benet blev som nya, denimfärgade brallor och den skabbiga pyjamasen som varit vit, men blivit missfärgad mesrosa, blev fint lavendelblå. Några tior senare har jag alltså en massa gammalt nytt fint!

Men hur är det man säger, friskt vågat, hälften vunnet? Mhm, det var nog så det blev, det var nog lite för friskt vågat och för mycket tilltaget för att de mönstrade grejerna skulle bli så fina som jag hoppades, men vad gör väl det. De får väl vänta till nästa impulsfärgning i så fall och få nytt liv då!

Sätt igång, prova!

Ettning, tvåning, trening, fyrning, femning, sexning, sjuning, åttning, nining, tidning


Nu är det full anledning att börja ifrågasätta hur väl funtad man är. I går kväll, när de andra gått och lagt sig, tänkte jag passa på att sortera ut lite gamla tidningar som samlats i en stor korg i teverummet. Det tar ju bara några minuter, tänkte jag, så jag slog på Antikrundan och satte igång.

Jag hittade inga värdefulla antikviteter, men väl ett lass med gamla Allers som jag fått av mamma. Allersrecept tycker jag är oslagbara och alltid enormt goda, så de skulle ju rivas ut och sparas. Roligt nog hittade jag en massa röda och rosa bakgrejer, kanske något till barnvälsignelsen? Pannacotta och rödbetsbakelser (nån som provat?) ...

... några hallonkakor och hallonmousse ...

... och den här marängrullen med jordgubbar och grädde. Den ser svårslaget god ut!

I högen hittade jag också några gamla Gyro (minns ni den? Föregångaren till Ikon?) som jag var med i för åratal sedan och helt hade glömt bort, så de skulle ju såklart bläddras lite i och läggas i sparahögen.

Och där satt jag. Ett Antikrundan, två Antikrundan. Och vips var klockan halv fyra. Moget, moget av en liten mamma, det är ju inte så att jag har överflöd på sovtid, om ni förstår ...

Och om någon till äventyrs undrar, så nej, jag hann inte klart. Bilderna på stöket tog jag nu nyss. Jippi.

fredag 27 januari 2012

Prickpyssel

Nu så, pysslet kan börja! Jag hittade en massa fina passande tyger inför barnvälsignelsefikat här hemma i mina gömmor, så det blir väl lite småpyssel av det ... och kanske en fin liten klänning om det hinns med! Jag har utökat det röd-vita temat med lite glassigt turkost också, precis som färgerna i Sallys blivande rum.

En sväng på Panduro resulterade i lite mer to-do, nu blir det till att klippa och klistra hjärtan och vimplar och kavla ut sockerpasta och måtta ut små hjärtan till bakgrejer. Jag ser framför mig välfyllda fat, fulla med vackra bakkonster i rött och vitt (åter igen, TACK för tipsen, jag ska minsann prova flera av dem!), men det återstår väl att se hur vackert det blir i verkligheten, för jag är sannerligen ingen finlirare på den fronten. Snabbt är grejen för mig när det gäller sånt här, så allt småpyssel och dill-dall och chockar mig hur roligt det än är. I hjärnan är det rena rama prickiga kalaskonditoriet, vill jag lova, ett sånt därnt mysigt Pippikalas med saft och tårta ... och kanske en och annan busunge som rycker undan mattan så att bulltanterna ramlar pladask.

Geléhallon är införskaffade, förresten, och jag kom på att jag har en påse röda vinbär i frysen också. Några goda förslag på sånt? Jag passar på att fråga, ni är ju fenomenala på tips!

Bara blått!


Jag hittade en förpackning med textilfärgningsmedel som jag glömt att jag hade, men den förblev inte glömd länge! Lilla damen sover, förstår ni, men hur länge ... det vet man ju aldrig, så det gäller att rappa på när lusten faller på. Illa kvickt sprang jag upp till garderoben, slet åt mig lite tråkiga kläder som behöver ny färg eller fått nån jobbig fläck och satte igång. Fem minuter senare snurrar kläderna runt, runt i tvättmaskinen och jag längtar tills jag får inspektera resultatet. Färgen var blå och ju mer kläder man slänger in, desto svagare blir färgen, men jag kunde inte låta bli att plocka på mig en massa kul.

Så det var dagens slit-inte-och-släng-tips, färga i stället! Bye, bye, boring, belcome blue!

(Och tänka sig, fröken sover fortfarande. Vidare till nästa projekt!)

UPDATE: Måste bara lägga till det här klippet med tanke på min kassa alliteration ovan.

onsdag 25 januari 2012

Barnvälsignelse

"Man bar fram små barn till Jesus för att han skulle röra vid dem. Men lärjungarna visade bort dem. När Jesus såg det blev han upprörd och sade till dem: "Låt barnen komma till mig och hindra dem inte! Ty Guds rike tillhör sådana. Amen säger jag er: Den som inte tar emot Guds rike som ett barn kommer aldrig dit in." Och han tog upp dem i famnen och lade händerna på dem och välsignade dem." Mark 10:13-16

Det börjar närma sig Sallys barnvälsignelse och det är därmed full aktivitet i hennes morsas hjärna. Fika efteråt blir det och då har jag fått för mig att det vore fasligt kul med ett rött tema med vita inslag. Superkul idé på det lösa tankestadiet, tills jag kom på att chokladbakerskan Flatebö därmed får sig en smackig utmaning ... Min rödvita fantasi sträcker sig till geléhallon och röd saft, märker jag, och hur gott det än är, kan det ju vara kul att bjuda på något mer än så.


Det är alltså här du kommer in i bilden. Har du några kloka förslag? Hjälp mig! Vad kan jag baka och hur kan jag snajda till det här hemma? Märk väl att tips i klassen bröllopstårtesvårt ratas, jag ska ju trots allt hinna kramas först och främst på dagarna. Snabbt och lätt - färdigbrett är mitt tempo numera, så exempelvis färdiga, fina röda (ätbara) hjärtan man kan dunka ner i grejerna vore prima. Men vars hittar man sånt?Och du som varit på eller haft fina barnvälsignelser eller barndop för den delen, har du tips? Vi är ju sådana amatörer, David och jag, förstår ni. Särskilt på bäbisar och rött och vitt!

tisdag 24 januari 2012

Fakturorvaka


Nu i kväll har vi för-packat beställningar, David och jag, och här sitter jag och håller vaka till tolvslaget för då kan jag vips skriva ut tillhörande fakturor, packa ner i de fina påsarna, stänga igen och posta i morgon. För då blir det ju rätt datum på fakturan!

Vad gör man väl inte för sina fina kunder :)

Ibland tänker jag på vilka skatter vi packar ner i de där påsarna, små och stora skatter med bibelord eller pepp som ska hem till människor, sättas upp, ges bort, uppmuntra någon med, möta behov ... Vi får en hel del rapporter (men tar gärna emot fler, såklart!) om hur mycket en liten, liten sak från flatebo.se kan betyda och det är så värdefullt att få veta, tusen tack! Det ska jag bära med mig i hjärtat och i tankarna när jag och Sally tar en promenad med en trave beställningar i morgon.

Men först väntar jag in tolvslaget!

måndag 23 januari 2012

Shopping på glid

Har ni sett de där mammorna som riktigt glider fram längs köpcentrets gångar, glider leendes i sakta perfekt procession och i godan ro rullar vagnen från butik till butik? Vi fick för oss att premiärprova det där glidandet i dag, jag och Sally, men det gick väl ... sisådär. Lilla fröken påpekade mindre vänligt och mer bestämt att det minsann inte dög att ligga i vagnen, nej, bli buren var det enda raka. Shoppandet slutade med två övertrötta, svettiga och nedspydda damer med en så full vagn att grejerna fick knytas fast på utsidan, men trots det gjorde vi vårt bästa och smajlade glatt genom varendaste affär ändå.

Även om det graciösa glidandet kom lite på glid.

lördag 21 januari 2012

God morgon?

I går var jag överlycklig över att jag hann haka på Sally och ta en rejäl eftermiddagslur, men nu är jag inte lika säker på om det var en succé eller inte ... För efter en dryg timmes sömn lyckas jag inte somna om och nu har jag till och med gett upp. I stället sitter jag och virkar och kastar förälskade blickar på lillhjärtat som bara sover och sover. Så vacker hon är! Morsan kan däremot intyga att skönhetssömn behöver mer än en timme på sig i hennes fall ...

Nåväl. Jag kan ju alltid sova middag med lilla damen i dag igen. Och virka nästa natt ...

När jag ändå är på tråden passar jag på att hälsa god morgon eller god natt, välj själv :)

onsdag 18 januari 2012

Vårt lilla galleri


Störigt nog hade jag en väldans massa tavelramar som bara låg och skräpade här hemma, men lite spik och tomma väggar senare hade jag ett alldeles eget galleri. Eller jag och jag, VI, menar jag :)

Passagen mellan vardagsrummet och köket är en dryg kvadratmeter liten historia i ljusgult trä som jag inte orkat måla om, men nu slapp jag ju det. Ovanför dörrkarmarna har vi proppat fullt med alla möjliga tavlor och här trängs numera alla möjliga bilder och grafiska tryck (som jag knipit från flatebo.se när de haft något litet veck så att de inte gått att sälja, nån fördel ska man väl ändå ha när man är boss, eller?), men också tavelramar från Erikshjälpen som jag tänkt att byta själva tavlan i. Nån gång. I vissa ramar har vi sparat tidiga kärleksbrev som är roliga att plocka fram ibland och läsa och minnas.

Den svartvita bilden ovanför till höger är en ... tja, mindre smickrande bild av mig när jag var liten. Grattis Sally, nu vet du vad du har att brås på :)

En klase lampskärmar mitt i härligheten blev en rolig prick över i.

Vips blev en meter av jordens yta så mycket roligare. Prova själv om du sitter på en hög med ramar!

Psst: OBSa gärna att Tryggare-trycket är lite väl inklämt i sin ram. Trycket är gjort i A3, men karln knöade in det i en A4-ram. Bara så att ni vet, det kommer ju lite mer till sin rätt i rätt ram, men i sammanhanget, kom an ... Till vänster finns en inte hellyckad blomtavla från Erikshjälpen, så fel ram hit eller dit gjorde inte så mycket just här, tyck ja.

Hemma hos Emma


Vissa dagar är det bara så fantastiskt kul att kolla inboxen! Emma K har hört av sig med bilder på hur fint det blev med wall arts från flatebo.se i deras fina, nya hus.

Och med alla de där fina teakmöblerna, kobratelefonen, det fräna dokumentskåpet och allt det andra fina blir jag väldans nyfiken på hur resten av huset ser ut. Förmodligen tokfint!

Tusen tack för bilderna, Emma!

lördag 14 januari 2012

Religion vs Jesus


Har du sett den här? Här har du en kanonrulle på fyra minuter och den serverar annat än klassikern "att vara kristen är inte en religion, det är en relation".

Det är inte människa som söker Gud, det är Gud som söker människan.
Religion säger GÖR, Jesus säger GJORT.


Nog sagt, spana in!

torsdag 12 januari 2012

Hemliga lådan

Hjälpemig så fort dagarna går! Knappt har man hunnit vakna förrän det är dags att sova igen och däremellan kläms kramar, sångstunder, mat, promenader och några sköna tupplurer. Jag hinner bara leva numera, och knappt det!

I eftermiddags behagade damen att sova en stund, så då passade jag på att göra ett litet projekt jag verkligen längtat efter. För lite pyssel här och där - o, så roligt det är och så bra jag mår av det! Jag baxade fram en gammal trälåda jag fyndat tidigare på loppis för en femtilapp och målat glassturkos, stånkade in den i sovrummet (förlåt huset för alla skadade dörrkarmar längs vägen!) och upp på en puff för att skona den ömma barnbärarryggen.

Jag hade visst bara en massa skumgummistumpar hemma, men det funkar ju. Dessa klippte jag till och pusslade ihop på locket ...

... och pangade fast ett mindre charmant grönt tyg över så att de hölls på plats lagom till finliret.

Finliret var det här underbart fina tyget som jag tjottapangade på kistan och in under locket. Klart!

MEN ... Om man råkar ha ett litet tryckeri hemma är man inte färdig där. Nejdå. Jag gjorde en stor Hemligt-dekal i vitt ...

... måttade ut vars den skulle sitta och gnuggade på.

Bort med bäraren och ...

... vips - färdigt!

Hastigt och lustigt och max en halvtimme från första bilden hade jag hemliga lådan klar. Den ska såklart stå på Sallys rum som jag ska börja fixa med nu snart. Gästrummet ryker och i stället blir det ett ljuvligt fint rum i glassturkost, vitt och rött - det ser i alla fall ljuvligt fint ut i min hjärna än så länge. I verkligheten ... inte så fint. Rena rama upplaget av tyger, tyger och åter tyger. Men, men, lite röj och färg och fix så ska ni få se!

På den mjuka och sköna hemliga lådan ser jag fram emot att få sitta och kramas med Sally, läsa böcker och sjunga med henne, ser fram emot alla hemliga skatter hon kommer att fylla lådan med; dockor och pyssel och bullpapper och lego och nallar och utklädningskläder och coola bilar och omaka strumpor och halsband och teckningar och vem vet vad.

Men framför allt: vilken prima låda sitta och viska hemlisar med kompisarna på. Spännande!

Roligt att ha gjort "första spadtaget" på hennes blivande rum, jag hoppas hinna med ett litet ryck i morgon också för det är ju så pillrans kul! Men först, som sagt, öppna ögonen och stänga dem igen. Dags för det sistnämnda nu.

lördag 7 januari 2012

Glass i stora lass


Om någon till äventyrs skulle undra på vilket spännande vis jag spenderat mina trettondagar, så blir svaret detta: Med röda ögon, snytningar stup i kvarten, tredubbla veck på ögonlocken, ont i halsen och en gnutta skabb på det. (Så känns det i alla fall.) Förkyld, o, förkyld. Numera gäller det alltså att hitta guldkanterna på snormolnen och en bra guldkant är ju glass. Glass lindrar ju i alla fall i halsen och ger humöret en uppåtsväng, men gissa om PH-värdet försämrades här hemma när jag sur i hågen insåg att vi inte hade någon glass i frysen. Grr och snörvel! Men, men, lite vispande och trixande senare hade jag världsgod man-tager-vad-man-haver-glass i frysen (och en hel del i magen), så här gjorde jag:

Jag vispade 4 dl grädde i en skål. I en annan skål vispade jag ihop äggulor (hyfsat valfritt antal, gissar jag, men nu råkade jag ha åtta stycken liggandes i en burk) och lagom med socker, sisådär en deciliter. Vispa ljusgult och pösigt. Häll i lite vaniljsocker och blanda ihop med grädden. Klart!

För att glassen skulle frysa otålmodigt rekordsnabbt lade jag ett bakplåtspapper i botten av en liten långpanna, bredde ut glassen, på med plastfolie och dunkande in i frysen. Efter en timme vände jag glassen och någon timme senare flyttade jag över härligheten i en turkisk yoghurtburk.


Om det smakade gott? Oduamej, det kan du hoppa upp och sätta dig på!


Man kan naturligtvis smaksätta glassen också med exempelvis O'boy, chokladbitar, kaksmulor, nötter, polkagrisar, chokladsås, bär eller stort sett vad som helst. Så underbart roligt och ljuvligt gott!

Nej, vänta! Vad var det? Halsont?! Bäst att jag stoppar i mig en portion till ...

Psst: Jag läste den här artikeln om innehåll i glass, förresten, och då känns det extra bra att veta precis vad man har i sin hemgjorda glass. Prova själv!

fredag 6 januari 2012

Be med din granne


Vi snubblade över den här killen på Youtube för några dagar sedan och har vikt oss av igenkännande garv några gånger. Kul kis!

onsdag 4 januari 2012

Gammal, äldre, äldst


- Jag har en hel MP3-låda med kulor, sa en av sönerna hos familjen vi trevligt nog var på middag hos i går. Och vips kände jag mig sådär skönt stenåldrig och som ett potentiellt fall för Antikrundan. En big pack-låda, banankartong, kassettbandsfodral eller sylthink har jag väl grepp om, men MP3-lådor?

Som sagt, ett grått nytt hår ...

Psst: Nu kom David precis hem från affären, förresten, med mjölk och andra doningar. Och schampo för färgat hår.
- Vem har färgat håret? frågade jag lite sådär med en glimtig gliring om missen. För själv har jag ju inte gjort det på över ett år, jag som (citat av David från den tiden vi inte var tillsammans) "färgade håret lika ofta som andra bytte kallingar".
- Det kanske var en pik, svarade han lika glimtigt.
Hmm, baserat på gårdagens blogginlägg? Tack för den!

Bilden lånade jag av eatliver.com

tisdag 3 januari 2012

O, vad vi är bra!

... för så måste jag väl ändå tolka det när folk snor grejer från flatebo.se? När andra kristna startar webbutiker och sajter och använder sig av Ctrl+C och Ctrl+V från oss? Jag satt precis och surfade runt lite och hittade ännu en. Tidigare har texter snotts, bilder, idéer, grejer som jag ritat, vår policy och slogans och vips surfar jag runt lite och hittar grejer här och där. Mysko företeelse från andra kristna, kan jag tycka. Eller har jag fel?

Eller så är flatebo.se helt enkelt outstanding.


När bloggare använder sig av våra grejer blir jag superduperglad (särskilt när ni säger till, för då sprätter det till i mitt lilla hjärta av pur glädje!), men när företagare klipper och klistrar ... njae, då blir det inte lika snyggt. Man ska komma ihåg att man snor grejer från en liten fru som fixat och donat på sitt lilla kontor, och den frun är övertygad om att det finns kreativitet nedlagd i oss alla så att det räcker och sprutar över och då behöver man inte sno från andra.

Nåväl. I dag tar jag det som en komplimang och nöjer mig med att skicka länken till detta inlägg till dagens fyndsida. För i dag är vi bra!

Ett grått nytt hår


David struttar runt och sjunger Ett gott nytt år-sången hela dagarna och allt jag kan tänka på är ett grått nytt hår och så fnissar jag för mig själv, tar en extra koll i spegeln och drar bort ett grått om dagen. Ett grått hårstrå här och där tolkar jag absolut inte som ålderstecken, utan som vishetstecken. O, så smart jag är i så fall!

Och smartare blir jag visst för varje dag som går ...

måndag 2 januari 2012

Jag vill ha mat, sa tummetott


I går hade vi den stora förmånen att få bli bortbjudna på en hejdundrande god trerätters hos och med fina vänner. Dumt nog hade jag glömt kameran, för den där maten var värd att fotas! Nåväl, jag får väl ställa mig och försöka planka recepten (wish me luck ...) och fota in en annan dag. För gott, det var det, tusen tack!

Det vankas årsmöte i kyrkan och inför det samlas det alltid in en massa fina bilder från året som gått. Kul tradition! Jag har struttat runt med kameran hejdlösa gånger i kyrkan och vid olika arrangemang, så nu har jag precis beemat över en rejäl hord av bilder. I jakten på kyrkbilder ramlade jag över en hel del annat också, bland annat bilder av underbart god lingongryta. Dock såg maten ut som slibbig hundmat när den var i färg, så ni får nöja er med svartvitt :)

Bilderna påminner mig om att ... jo, är det inte dags för frukost snart? Dagarna står på ända här hemma bortom rim och reson numera. I bästa fall kommer vi igång på eftermiddagarna, lunchen är på kvällen och ni skulle sett när David dukade fram julbord med tända ljus efter tolvslaget! Men, men, så kan det gå när man har en bäbis som sover som en tonåring. Vi skyller på henne.

Receptet på lingongryta finns som receptmagnet på flatebo.se, 20 bagis!

söndag 1 januari 2012

Gott nytt dårå


Och vips skriver vi 2012. Festen i kyrkan i går kväll var kanonbra, god mat, mycket känt folk och en hel del nytt folk, skön andakt och lovsång och en Sally på toppenhumör som glatt spanade in alla människor och delade ut flin till höger och vänster. Roligt!

Nyårsdagens morgon inledde jag med att läsa nyheter och konstatera - precis som en polis sa - att den där sketna alkoholen ställer till alldeles för mycket ofog och förstör så mycket där den drar fram genom misshandel, övergrepp av olika slag, våldtäkter och andra grejer som gör så ont, ont i hjärtat. Världens sämsta uppfinning, den där alkoholen.

Men den var morgonen, det. Sen somnade jag och lilla fröken visst om och har fortfarande inte klivit upp ... Latmannafasoner, minsann! Eller heter det latkvinnofasoner i vårt fall? Hursom, snart får vi väl ta tag i dagen, ta oss i kragen och kliva upp. Ny eftermiddag, nya möjligheter! Och ett nytt år! Grattis till det!

Men vi drar oss lite till först ...