onsdag 30 november 2011

Sånt som mammor gör (?)


I går var jag ut på min första "permis" sedan Sally föddes, och då blev det en sväng in på Erikshjälpen (såklart, det var ju tisdag!) och en sväng på bygghandeln. Och då, när jag kom hem med ett Erikshjälpenfynd och två påsar gips från byggerian, då slog det mig! Jag är ju en riktig mamma! För gipset ska jag upplysningsvis ha till att gjuta av underverkets små tassar. Det är väl sånt som mammor gör?

Jag menar, drar barnvagn, gjuter gipsfötter, bakar bröd, syr bäbiskläder på nätterna och framför allt kramas och myser dagarna i ända, det är väl sant mammagöra? Härligt - det tar sig! Nu fattas det bara lite latte (som jag iofs inte dricker eftersom jag inte gillar kaffe) och blogginlägg om bajs, men de två sistnämnda skippar jag. Jag lovar.

När jag ändå är i farten bjuppar jag på en barnvagnsbild. Den där lemuren som hänger och dinglar, den är grejen. Och roligt nog har lemuren och Sally lika stora ögon! :)

tisdag 29 november 2011

Adventsljusstake


Om den där industristilen är het, då borde min adventsljusstake vara glödvarm i sina slitna industrifärger.

Jag tog en gammal bakform, fyllde med sand, tryckte ner fyra ljus och lade dit lite rostiga bakformar och kors från flatebo.se. Pratbubblanpepparkaksformen har vår vän Anna Lundqvist gjort, visst är den kul?

Adventsljusstaken var så lätt att göra att den nästan gjorde sig själv.

Klart för jul!

måndag 28 november 2011

Årets Nobelpris i ... lathet


Om jag i fjol fick årets Nobelpris i allergi, blir rubriken mindre smickrande i år ...

Om upprepning är kunskapens moder, då frågar jag mig vad jag lärt. Tja, att snabbt och lätt funkar, genvägar är inte alltid senvägar och jag smickrar mig med att inte ens MacGyver hade kunnat åstadkomma något smidigare med en ljusslinga, silvriga saker, en timer, en lykta och två minuter. Klart!

Hjulet är redan uppfunnet, tänker jag, så varför krångla till det. God jul, liksom!

Enmånadsdagen


För prick en månad sedan föddes vår älskade Sally! Dagarna har gått superfort, men summan av kardemumman är att dagarna blivit till en hel månad - den lyckligaste månaden vi någonsin haft. Vilken skatt vi fått! Vi kramas och myser dagarna i ända allihop, David och jag bara tittar och tittar på ljuvligheten och blir inte mätta på underverket.

"Man blir aldrig mätt av att titta på sina barn", sa en besökare fint nog i helgen. Det låter kanon, tycker jag, för mätt på vår lilla älskling vill jag aldrig bli.

Första advent - check!


Hur har ni det där ute i ruskvädret? Har ni ström? Snö? Julstämning??

Jag kan lova att jag hade mer julkänsla i augusti än vad jag hade i lördags, men när lilla fröken sov passade jag på att i alla fall försöka pränta in lite jul här hemma. Julstjärnorna åkte upp och jag hann till och med sno ihop en sats morotskakemuffins (som i alla fall jag tycker påminner om mjuk pepparkaka, men som är så oändligt mycket roligare att äta), men julkänsla? Nope.

Men söndag morgon, då snön gjorde vår gröna värld alldeles vit, då vips a la malta blev julen plötsligt tänkbar! För mig sitter liksom julen och snön nära ihop, ni vet, de där vallarna som blir högre och högre, snön som når upp till magen när man försöker ta ett varv runt tomten, snön som knarrar utanför och gör att vi måste traska ut med spadtagen på högfrekvens så att svetten rinner. Om och om igen.

Hoppas ni hade en hejdundrande fin start på julen nu i helgen. För snart är den här!

måndag 21 november 2011

Julen är här!


Med julmusik i högtalarna har jag ÄNTLIGEN fått ändan ur och fixat lite jul på flatebo.se. Numera hittar du alltså julpysselgrejer och julstämning hos oss, för att inte tala om alla underbara julklappar! För hur lite julkänsla man än har, så är det bara att inse: om en liten månad är vi mitt uppe i julen!

Varje år skickar vi med en gratis receptmagnet med alla beställningar, och så även i år. Årets receptmagnet är en fin sådan med ett kanonrecept på chokladkola (så urbota gott!!). Med start nästa vecka lägger vi även med två gratis vykort med varje beställning med texten En välsignad jul.

För när allt kommer omkring, så har just det temat landat i skallen på mig. Julpyssel, julklappar, julstök i all ära, men bortom och bakom allt sådant finns ett budskap, en mening, en värme och det är ju den vi alla vill åt. Den där välsignade julen.

Så om våra grejer kan vara hjälpmedel för dig att välsigna någon i jul, ja, då blir vi superglada!

Kloka Birro

Jag gissar att många av er redan läst, men för de som kan tänkas ha missat Marcus Birros kloka ord, kommer ett utdrag och länk här:

(...) Är man troende så har Gud en innerlig, livsviktig uppgift för oss alla. Vi har det unika nedärvt i oss. När vi möter varandra, möter vi det heligaste som finns.
Liv! Liv till varje pris! Det är stort, outsägligt och det är alltid fullständigt okränkbart.
Fast inte här. Eftersom Sverige gjort sig av med Gud, har vi också längs resans gång hängt av oss just detta. Livet är inte okränkbart längre. Det finns utrymme för förnedring och hänsynslöshet.
Vi gör misstaget att tro att ingen ser oss för att vi är ensamma. Vi tror ingen dömer oss. Det finns en sorts flottig brutalitet som är en direkt följd av vårt lands sekularisering. Vi tror inte på Gud längre. Alltså tror vi inte heller på det Gud har skapat. Dig, mig, männi­skor runt omkring oss.
När slutade vi värdera mänsklighet högst? När rasade vi nerför den här branten av förnedring och tyranni?
Jag vet inte. Men jag vet att enda vägen tillbaka till någon form av anständighet är vägen tillbaka till Gud. Och inte den publika, menlösa Guden som Jonas Gardell och de andra försöker göra till en sorts lallande fåne på ett moln.
Vägen tillbaka till medmänsklighet ­­går via en rättvis, konsekvent, tydlig, dömande, men ändå alltid för­låtande Gud.

torsdag 17 november 2011

Agent Sally

Don't stop the music


Kyrkan måste väl ändå vara en av de absolut bästa grogrunderna för sång och musik? Det formligen spottas ju fram skickliga musiker och sångare ur församlingar runt om. Så har i alla fall jag upplevt olika kyrkor och av våra kunder att döma verkar fler vara lite lagda åt samma håll, för musikgrejerna är alltid populära. Superkul, tycker jag; öva, utvecklas, väx och lev musik - till Guds ära, såklart!

Alldeles precis nyss fyllde jag på med lite tillbehör på den fronten och den här gången blev det tre riktigt sköna gitarrband.

På Torp i somras hade vi en kund som testade våra ställbara gitarrband och både han och jag kan intyga att man kan spela både högt och lågt med dessa och nu snackar vi inte volym. Nejdå. Maghögt eller knälågt eller däremellan, välj själv!

Prima grejer, 199:-/st. Du hittar dem under fliken Grejer på flatebo.se

onsdag 16 november 2011

Nya rutiner


Några har frågat om vi kommit i ordning och fått koll på nya rutiner här hemma. Joråtack, svarar jag. Förra söndagen sov vi till två mitt på blanka dagen och nu i söndags låg vi och drog oss ända till klockan tre, jag och Sally. Så jodå, nog har vi fått nya rutiner!

I övrigt kan jag rapportera om att vi jobbar på att lära henne allt vi kan (Nåväl, det går väl ganska fort, om man ska citera julafton ...). Brödbakning har hon fått smak för och vill absolut hänga med i alla svängar, liggandes på min ena arm och kika nyfiket på allt som händer. Hittills har vi hunnit med rågkakor och en urgod hittepå-limpa, men när det är dags att mumsa i sig härligheten, då får hon minsann nada.

Det var kvällsrapporten från flateböskan låter hälsa att vi har det alla tiders (viss bloggfrånvaro till trots) och hoppas att ni alla har detsamma!

torsdag 10 november 2011

Skivbyte!

Är du som jag? En sån som lyssnar sönder en skiva innan jag förmår mig att byta till en annan? Då är det - precis som för mig - dags att byta skiva i spelaren. Här kommer några tips:

Switchfoots senaste är jag fasligt sugen på. Den där braiga rösten förpackad i bra texter och bra dängor slår sällan fel! Här följer dessutom en extra CD med - en liveversion av förra plattan. Det du!

En mysig hemmakväll med Bengt Johansson svagt surrande i högtalarna förhöjer myskvällen flera hack! Och texterna ... texterna och melodierna brukar sitta som gjutna när herr Johansson fixat och trixat. Den här är jag fasligt sugen på!

Den här är David sugen på (kanske något till Fars dag, förresten? Han ska ju firas nu för första gången!!)

Andrew Peterson är en absolut favorit hos mig. Här kan vi snacka texter och ljuva melodier! O, my, ord fattas. Kom och köp!

Får man smygstarta julen? Då vet jag vilken platta jag vill ha. Här har Toby Mac jobbat ihop med bland andra Leigh Nash (från Sixpence None the Richer, om ni minns?) och Owl City, för att nämna två.

Det jag försöker säga på mitt halvreklamaktiga sätt är detta: Vi har fyllt på! Kom och kolla! Du hittar en massa nytt under fliken Musik på flatebo.se. Välkommen!

Den glömda trädgården


I vår trädgård syns det rätt så väl att ... hmm ... att husägarna har annat för sig än just trädgårdsvård just nu. På trappan finns exempelvis ett halvtaskigt stilleben och ruttnande paradisäpplen slängda över den blå stolsryggen.

David gjorde härligt nog ett ryck tidigare i höst och räddade oss från brännässlorna (!) i mina tidigare blomarrangemang. Somliga har ju liksom inte nått ner till jorden på ett tag ...

Lyckligtvis fixar trädgården det mesta alldeles själv och gör det vackrare än vad vi någonsin skulle kunna åstadkomma själva.

... fast ibland blir det lite väl mycket ogräs när trädgården själv får bestämma.

Men nästa år, inbillar jag mig, nästa år! Då blir det fin-fin trädgård! Nu är vi tacksamma om snön kommer snart och gömmer vår lathet ett tag.

Vad vi gör i stället för att påta i trädgården? Kramar Sally, såklart!

onsdag 9 november 2011

Snubblade på kronprinsessan


I går kväll tog vi oss en svängom på stan, hela lilla familjen. När vi kom fram till torget var det en massa folk som stod och väntade utanför residenset, så vi hakade på och gissade att det hade något med stadens flotta besök att göra. Vips doftade hela torget ljuvligt av god parfym och ut ur en bil kom kronprinsessan Victoria med sin Daniel och hälsade glatt och avslappnat på folk. Sally, som är en osedvanligt skön liten tös och som behandlar alla lika, sov gott vidare, alldeles oberörd av att Sveriges kronprinsessa var tre meter ifrån henne.

Lite småkul ändå, att helt ovetandes snubbla på Sveriges mesta kändis!

Kameran hade vi glömt hemma, så jag lånade bilden här >> och hoppas det är okej.

lördag 5 november 2011

God jul, dårå


Bara för att understryka vilken knäpp familj Sally hamnat hos, såg det ut så här hos oss när vi kom hem. Morsan hade ju dukat upp en flatebo-jul som hon höll på att fota in. Och gissa vad? Julen är fortfarande kvar där, uppfläkt på hela köksbordet, komplett med pepparkakor, hemgjort julgodis, en liten julgran, lyktor, pyssel och en massa annat.

Det vore skönt att ha en liten julgransplundring nu och få tillbaka köket, så jag passar på att titta genom bilderna nu medan lilla fröken sover, för att se om jag kan ta bort julen eller inte. Och vet du, bilderna blev rätt så mysiga, tycker du inte?

Jag skulle nog våga påstå att det finns hopp om en riktigt mysig jul hos oss, det är nästan så att man hör bjällerklang bara av att titta. Eller vad tycker du?

fredag 4 november 2011

1 X 2


Tja, vad tror ni, 1 X eller 2? :)

Flatebösarna presenterar stolt: SALLY!


Det här är Sally. Sally är en kramgo tjej på 0,02 höstar som är en fena på att spela piano med fötterna, tycker om att lyssna på mammas och pappas mesiga, hemsnickrade Sally-låtar, älskar att åka bil, dansar gärna i mamma och pappas famn, runt, runt i vardagsrummet, gillar mysiga hemmakvällar och sköna promenader. Men mest av allt gillar hon att bara kramas med mamma och pappa. Turligt nog sammanfaller intresset, för här hemma kramas och pussas det för fullt hela, hela tiden!

Den här damen stal våra hjärtan direkt och vi bara njuter och njuter och ler oss genom dagarna, fulla av tacksamhet för vår fina gåva.

tisdag 1 november 2011

Välkommen Sally!

I fredags natt föddes vår underbara skatt Sally. Vi mår prima alla tre och David och jag bara njuter, gosar och snosar på vår nya, lilla älskling och vi kan inte titta oss mätta på henne. Jag återkommer absolut med bilder och sånt, men nu blir det att krypa ner och sova lite intill henne.

Jag gissar att ni har överseende med sporadiska inlägg :)

Kram från en överlycklig liten fru. Och numera mamma!