måndag 31 januari 2011

Resdag 1: Och det blev afton den första dagen

Nu sitter jag i pyjamas och turban på huvudet, uppkrupen i sängen och intalar mig att riskakor är lika gott som chips. Det går sådär, måste jag säga. Dagen har varit lång men bra och avslutas härmed med ett mysko kvällsfika med choklad, chips, banan, Fanta och de där bättre-än-chips-riskakorna.

Det här har hänt hittills:
- Med raspande mage klev jag ombord på flyget och såg fram emot lunchen. Bad ivrigt under take off och vi överlevde allihop. Ingen lunch serverades, däremot kunde man köpa mackor, men visdomstandsflickan jag kan för tillfället inte gapa stort nog för sånt. Skedade i mig en muffin och försökte sova.
- Kom fram till München och tog rygg på en dundertrevlig, svensk familj på väg till Alperna. Vi gjorde sällskap till tåget.
- Tog rygg på en trevlig, tysk dam som följde mig till tågbytet. Fasligt trevligt folk här, tänkte jag.
- Frågade efter vägen till mitt hotell. Gick superlångt med alla väskor. Frågade en annan och det visade sig att jag fått helt fel instruktioner. Gick superlångt tillbaka. Fyra olikartade instruktioner senare hamnade jag till sist på hotellet. Fasligt dålig gatkännedom här, tänkte jag.
- Beställde in soppa på närmsta hak, men inte ens soppälskaren fru Flatebö med ekande mage fick i sig den. Mysko smak. De hade dukade bord på väggarna och i taket.
- Hittade till Marienplatz och strosade i butiker (jajemän, rean är inne på sluttampen!), hittade väl lite smågrejer, men var för trött för att orka med rea. Chockerande, jag vet.
- Tog en kopp te på första bästa caféet, gissningsvis inredningsinspirerat av Åhléns restaurang år 1982, komplett med vita spaljéer och gröna trianglar. Även här bord på väggarna (har jag missat något hett inredningsknep??).
- Hittade, efter ihärdigt frågande (även här olika bud till höger och vänster) till sist en matbutik. Utländska matbutiker är alltid så roliga, här strosade jag flummigt och trött och med värkande fötter längs raderna länge, länge.

I den långa gången med fuskmat fanns det en massa roliga grejer. Hochzeit betyder bröllop, och vem vill väl inte servera pås-soppa för 4:90 svenska på sitt bröllop eller på nån finare tillställning?

Är det bara jag som är smått tveksam mot lax på påse eller vikinggryta med köttbullar?

Att riva morötter verkar vara onödigt här nere, sånt köper man färdigt i stället. 15 spänn burken eller 10 spänn påsen. Hur var det nu, kostar ett kilo morötter max en tia hemma?


Om man inte kan tyska kanske det här ser lite småroligt ut. Studentfötter eller fet-tarm mjölk? Den sistnämnda dessutom "attraktiv och prisvärd" där den står på en vanlig hylla utan kyl. Kändes inte helt som en svensk rusningsvara, direkt ...

Sådärja, det var matrapporten. I övrigt kan jag rapportera att det blåser här på hotellrummet, direkt utifrån med friska minusgrader, men jag fixade ett extra täcke så det ska nog gå bra. Även om ordet "självdrag" får ny innebörd, gäller det att se positivt på livet: med den här vinden torkar ju håret tokfort och jag behöver inte svettas :)

I morgon väntar första dagen på mässan, det ser jag fram emot. På onsdag siktar jag in mig på en sväng till Salzburg och en sväng till en församling här som har ett specialmöte för företagare. Spännande dagar!

Dags att sova. Schlaf gut, folkens!

Resdag 1: so far so good


De senaste dagarna har varit lite smått hektiska, så jag har liksom inte plitat ner kommande veckans upptåg än. Men nu kommer det! Till middagen i onsdags bestämde vi, eller rättare sagt David tyckte absolut bestämt definitivt, att jag skulle ta en sväng till München den här veckan. Så på torsdagen bokade jag biljetter och nu finner jag alltså mig själv sittandes med datorn i knät och väntar på mitt flyg på Arlanda. Jag fick ett infomail för två veckor sedan om en stor, stor tygmässa i just München, och vi kom fram till att det vore jättedumt att inte åka. Ett prima tillfälle att få känna och klämma på tyger, få nya kontakter, lära sig mer, träffa våra leverantörer, gå på seminarium om ekologiska tyger och en massa mer. Tyvärr lyckades jag inte få med någon, så jag åker helt allena och har ju ingen att prata med, men jag tänkte att bloggen under några dagar kan få vikariera som resedagbok och bli min ventil. Går ni med på det? :)

Jag börjar med att slänga upp lite halvtaskiga mobilbilder från dagen.

Hihi, jag ser smått småmysko ut, men så kan det gå om man kliver upp innan tuppen ens kommit på hur man galer. Fyra på morgonen! Här på toaletten på Arlanda, sånt måste ju förevigas på bild. Om man delar in resan i tre delar - tåg, flyg och hotell - så hade jag precis klarat av den förstnämnda. Och den dyraste (!).

Odilädy (som Robin Hood säger)! En sån där ska jag minsann köpa med hem. Mörk toblerone, slisk!

Här och nu. Jag har upprättat en liten arbetsplats med tassarna på handbagaget, datorn i knät, mobilen inkopplad och tangenterna smattrandes. En timme kvar till avgång.

Nåväl, de taskiga mobilbilderna avklarade. Är det någon som varit i München? Tips på vad göra, äta, se? HOJTA TILL! Jag har faktiskt bara åkt genom Tyskland några gånger och sovit nån natt här och där, men aldrig besökt någon stad sådär "på riktigt". Hoppas nu att mässan är värd besök, att vi får en massa nya kontakter och idéer, att det blir bra dagar i min ensamhet (men med en massa trevliga hurrarop, hälsningar och uppmuntringar i bloggen!!), att jag lyckas uppliva den sovande och ljuvt klingande tyskan som används på tok för sällan och att jag hinner ta en dag ledigt och hoppa på en sån där sightseeingbuss till Salzburg. Eller ska jag ta Neuschwanstein? Tips, anyone?

Hoppas också att Tyskland, liksom Sverige, är inne på sin halva-reapriset-vinterrea-runda. Det hade varit en förträfflig guldkant ...

Ha en härlig dag, käraste du!

söndag 30 januari 2011

Sovmorgon

Nu så. Väckarklockan är ställd på generösa 04:00 i morgon bitti. Uff, blir trött bara av att tänka på't ... Jag har grejer på gång, serrni, hör av mig - pigg och fräsch - i morgon!

Väl mött till en ny, spännande vecka!

lördag 29 januari 2011

Städlördag


Nej, hörrnini, dags för kyrkfi... städning. Vi har en supertrevlig grupp som städar kyrkan var nionde lördag och sen fikar tillsammans. Jag tar med en varm godkaka med mörk, smält toblerone på och fluffvispad grädde i dag. Blir prima efter att ha dammat av kyrksalen!

(Ska bara få upp karln också, verkar vara särdeles svårväckt i dag. Ändå har jag utfört det beprövade knepet med fint, fint, stämningsfullt pianospel som allt eftersom övergått till ihärdigt och ljudligt hamrande. Sånt blir ju vem som helst glad av att vakna till, tänker jag. Kombinerade med KLIV UPP, KLIV UPP, KLIV UUUPP också ifall om att.)

Ha en härlig lördag, käraste du!

fredag 28 januari 2011

Kvinnor kan!!

Happ. Då har man gjort bort sig igen. Jag var på Ikea och flög runt som en skållad bäver strax innan stängningsdags. Glömde några blommor, skuttade tillbaka till blomavdelningen och råkade överhöra tre killar och deras samtalsämne. Nåt om nån prostituerad och hur mycket man kunde tjäna på det. De pratade lite väl högt, nästan som om de ville att jag skulle höra. Knep mina blommor och hastade tillbaka till vagnen och passerade killarna igen, som nu hade avancerat in på lagret. Helt tomt som det är på Ikea en fredagskväll, var det bara jag och grabbarna.

- Är du sugen på henne? hörde jag plötsligt bakom ryggen. Det fanns ingen annan där, bara tre killar och en som kunde vara "henne". Jag. Nu när jag tänker efter är jag lite chockad över hur arg jag kan bli och hur fort det går. Jag, som varit kristen över halva livet, jag borde väl vara genomhelgad vid det här laget?! Nehejdu, där och då fanns ingen vidare helgelse att skryta om för min del.
- Pratar du om mig? fräste jag. Jag stannade upp och glodde förargat på dem. Tre killar stirrade tillbaka på mig, paffa och förstummade och ingen av dem lyckades producera fram nåt svar.
- Pratar du om mig? upprepade jag, riktigt bitsk i tonen. Direkt efter att ha pratat om prostitution? Och nu, sugen på mig?? Ajsing du, så arg jag var. Tjejers oprutbara värde finns så djupt grundat i mig, hur dyrbar varenda människa är och hur man sannerligen, sannerligen inte pratar så om mig. Inte om nån!
- Öh ... neej ... Jag pratar med honom.
Tss. Trodde han att jag gick på det där? Pratar med honom? Varför sa han då "henne"? Jag blängde på dem i ren ordbrist och stampade bastant vidare. Det kokade i mig. Aaaggghhhh!

Jag ignorerade dem totalt i kassan och brydde mig inte om dem på parkeringen (ha, vem lurar jag? Klart att varendaste tanke var en arg sådan riktad med ilskna serietidningsblickar på killarna.). Satte mig i bilen och körde iväg och tänkte på incidenten hela vägen hem till mina föräldrar. Jorå, nu hade man nog lärt upp de där grabbarna att inte säga nedvärderande saker om tjejer. Respekt ska vi ha. Hut ska dom veta.

Det tog väl en sisådär tjugo minuter för mig att lugna ner mig och då började jag fatta vad de förmodligen hade pratat om. En prostituerad och gissningsvis om nån av dem skulle vilja köpa tjänster. Det hade såklart absolut ingenting med mig att göra. Jag rodnade lite där bakom ratten, märkte jag, när den vinklingen rätades ut framför mig. Pinsamt, nu hade jag rutit i för prinsessor och rosa fosterland, men tabbat mig helt. Undrans vad svaret på hans fråga egentligen blev? Hade ju varit intressant att veta. Men nu gav jag dem förmodligen djupa vanföreställningar om stressade kvinnor mitt i nån trettioårskris och något för dem att skratta till under resten av kvällen. Träskpaddetant! Själv satt jag där skamsen, inbilsk och liksom nyvaken till ärendets nya perspektiv.

Men jag satt där med ett oprutbart värde.

torsdag 27 januari 2011

Nytt vykort


Ett härligt paket från tryckeriet damp ner här på kontoret för en liten timme sedan, och innehöll bland annat dessa härliga vykort. Fina, va?

Stort vykort (A5), 10 spänn per styck på flatebo.se. Perfekta att peppa lite lagom med!

Pimp my stol


För några år sedan fick jag ärva några stolar. Fina, gamla stolar, men fasligt äckliga. De hade stått ute i en bod i några år, så vi fick riva bort all stoppning till sitsen och skala stolarna in på bara stommen. Vi höll till utomhus i stugan, David och jag, och den dagen dammade det på bra över fjärden, vill jag lova. När vi väl fått bort all dynga, slipade vi stolarna, fraktade hem dem och ställde dem i källaren i vårt då nyköpta hus. Där har de stått. Tills nu.

För någon liten vecka sedan åkte en av stolarna upp och fick världens omgång, en gul sådan. Det gjorde nästan ont i hjärtat att måla något så gammalt och fint knallgult, men jag visste att vi sannerligen inte behövde ännu en vit stol, så gult fick det bli. Det är ju bättre att den kommer till användning än att den bara står i källaren, eller hur?

Alla antikbrinnande hjärtan får alltså titta bort i det här inlägget, Knut Knutson inkluderad. Stolsitsen var borta, men jag skar till en kartongbit tills den passade, ritade av den på en spånplatta och så sågade David ut den med vår nya figursåg ...

... men sen har jag inte fotat mer, så resultatet får ni vänta lite på.

Om det blev bra? Det kan du hoppa upp och sätta dig på. Toknöjd!

Psst: På den översta bilden skymtar Blottar-Bodil i bakgrunden. Hon fick sig en rejäl dygdsväng och blev klädd i färg och Modesty Blaise och passar helt underbart bra in i min gul-grå-svart-vita syhörna. Bilder kommer!

onsdag 26 januari 2011

Lovsångsval


I afton har jag fått förtroendet att få leda lovsången på mötet och det ser jag fram emot. Det är snart ett år sedan jag var med sist, för året som gick packades med massor av jobb med eko-grejer, ut på konferenser, 5-årsjubileum, julrusch och en massa annat. Roligt, men fullt ös och då hinns liksom inte allt man vill göra med, så är det att driva eget. I kväll är det alltså dags igen, men arra-sönder-och-samman-alla-låtar-tills-de-låter-prima-marodören-jag tänkte för en gångs skull bara ha piano och sång på allra lättaste vis.

När man ändå är hyfsat ny i kyrkan som vi är, är det ett väldigt sjå att försöka hitta låtar som alla kan, men det är ett roligt göra eftersom det innebär timmar och åter timmar vid de svartvita tangenterna med vilt kraxande och höjningar, ritardandon och felspel och inte en endaste tangent lämnas orörd. I vardagsrummet har vi piano, gitarr och trummor, så när David hakar på och fladdrar runt med trumpinnarna går det vilt till här hemma, kan jag lova, allra helst alldeles för sent på nätterna. Kul!


Vid de "vanliga" tangenterna, de där tangenterna som smattrar under fingrarna i detta nu, finns det också en hel del inspiration, ackord och grejer att hämta. En svensk favorit jag kan tipsa om är
Praisegate, där en mängd svenska och engelska lovsånger finns med ackordanalys och texter. Det bästa av allt är att det går att höja och sänka med bara ett klick och det är ju ljuvligt finurligt. Neråt med alla låtar, pipfri lovsång garanteras hos mig :)

Lovad vare Herren! Dag efter dag bär han oss; Gud är vår frälsning. Psalm 68:20
Så är det.

Psst: Råkar du sitta på någon tokbra lovsång som alla kan och som passar i C,D eller E-trakterna för en alt som jag, så hojta till! Eller råkar du ha bra länkar till lovsång att lyssna på eller spela efter, så säg till. Lovsång blir det sällan för mycket av :)

Psst 2: Update. Jag slängde ihop en liten bild också, blev så fasligt torrt utan. Tangenter med en massa dill-dall runt? Mm. Dill-dall i form av ljus, sprudlande bubbel, frihet och en längtan som sträcker sig uppåt. Lovsång. Farligt i vissa länder, helt gratis och fritt hos oss. Använd det.

Wroom wroom


En sommarbild till får jag väl fresta med, hoppas jag? Jag hittade den här också när jag rotade runt i går, visst är den frän? Snällt nog fick jag ta en bild på en cool knutte på Torp i somras, iförd vår Gud-sjuk-t-shirt som passade honom och hans stil perfekt. Tackar!

tisdag 25 januari 2011

Sommartankar


Missförstå mig inte nu; jag har egentligen inget emot vintern. Snö, kyla, mörker, jul och sånt är ju trevligt en gång om året. Men kanske är det lite synd att den där gången är så pillrans lång! Jag letade genom mina bilder i dag för att hitta några speciella, och ramlade rakt in i sommarfällan. Så mycket härliga bilder, så många fina stunder och jag kunde helt enkelt inte låta bli att lägga upp några matbilder från i somras.

När jag fyllde år hade vi en familjemiddag hemma hos oss ute på vår stora, fina altan. Lite skaldjursröra, hembakade baguetter, grillade räkor på spett, en skaldjurspaj ...

... och en sallad med bara närproducerade grejer; vår egna sallad, squash från snällaste Emmas stuga, tomater från grannarna och getost från en gård en mil härifrån. Kändes lyxigt!
Och grillad lax med ugnsbakad potatis och nån god sås. Allt hemgjort, såklart!

Till sist min absoluta favorittårta: Slabang! Har du provat? Så underbart god att jag haft den nästan varendaste födelsedag sen jag var liten. Chokladrulltårtebotten, smörkräm, marsipan, grädde och banan som rullas ihop och sen dryssas florsocker över. Ljuvligt!

Alla födelsedagsbilder leder tankarna till årets födelsedag, den här gången ska jag över strecket och få en trea längst fram. Det ser jag fram emot! Undrans om det är med den där trean som startsiffra som man äntligen blir vuxen, ansvarsfull, gråhårig och strukturerad. Det ser jag fram emot. Kan behöva den där sistnämnda.

Psst: Receptet till baguetterna hittar du här >> Superenkla och väl värda att prova!

Så mycket roligare


En tråkig dag kan piffas upp på alla möjliga sätt. Man kan gå ut, träffa nån, gå och fika, bada, läsa en bra bok, sjunga en sång, bläddra i nåt roligt magasin, dra på en bra låt, hitta på nåt skoj, skicka SMS till alla möjliga, åka till nån oväntad plats, ringa en gammal kompis, göra en kopp varm choklad, gå ner till havet, titta i nåt gammalt fotoalbum, skriva brev till någon, trudilutta lite på pianot, pyssla lite, rita nåt fint bibelord, plantera om blommorna, bädda ner sig i soffan, promenera, gå till biblioteket, träna, svänga förbi kyrkan. Eller så tar man helt enkelt på sig brallorna ut-och-in och dunkar på olika stumpor. Vips blir livet lite roligare!


Men en trött dag, en sån där gäspandes trött dag som jag har nu ... Vad i allsin dar gör man åt en sån? ;)

måndag 24 januari 2011

TÄVLING! Vinn en signerad Erik Tilling-platta

I går kväll var vi på en väldans fin konsert. Utan strobe och discokula, men väl med stämningsfull och vacker musik. Erik Tilling trio var på plats och fyllde Pingstkyrkan med vacker lovsång. Så skönt att bara få sitta ner, sjunga med om man ville, lyssna, dra in de där djupa, fina texterna och bara vara.


En klok rad, inspirerad av Martin Lönnebo, skrev jag till och med ner:
Jag andas ut min ensamhet
Jag andas in att jag är Din


Tål att tänkas på.

Listigt nog knep jag med mig en Tilling-platta från webbutiken och bad honom signera innan konserten och nu är den till utlottning!

Klicka dig till flatebo.se för att se tävlingsreglerna och var med och tävla! Vinsten är samlingsplattan Vid min sida med 16 låtar, några nyskrivna, några gamla. Och den är bra.

Olika lovsångsstilar


Haha, klockrent!

söndag 23 januari 2011

Årets andra korvgrillning. Hittills.


Äntligen har korvgrillarsäsongen kommit igång! I går var vi iväg till Vårdkasen här i Härnösand och väl där träffade vi på halva kyrkan, grannar och vänner, väldigt trevligt! Förra vintern hade vi ett speciellt ställe där vi grillade korv jämt, men i går provade vi alltså det här. Riktigt fin dag, perfekt väder, utsikt över inloppet, över stan och över bergen, trevligt folk och god korv. Härligt!

Känns skönt att ha kommit igång, jag har på känn att det här blir ett riktigt bra korv-år. Om vi ligger i borde vi väl kunna få till över femtio korvgrillningar i år i alla fall, eller vad tror ni? Två hittills!

Psst: Korven ska vara väl grillad runt om över glöden och jämnvarm, brödet ska vara frasrostat och sen på med två streck Heinz ketchup och två streck Johnny's senap. Du får kalla mig korvpedant om du vill.

Piccolo-refill


I fredags var jag och fyllde på med lite mer grejer på Café Piccolo i Sundsvall och så här bidde det. Det mesta finns även i webbutiken, såklart, men några få grejer finns bara där. Love-muggarna, exempelvis, för de är så pillrans jobbiga att skicka med post.

Några nya hjärtan hann jag få till också, och de skumpar ut på flatebo.se i början av veckan.

Så har du vägarna förbi Café Piccolo i Sundsvall - traska in och titta!

lördag 22 januari 2011

Det straffar sig

Kom hem från affären för ett tag sedan, samma affär som jag fick tillbaka 77:- för mycket i för någon dag sedan. Siktade in mig på samma kille och berättade att jag skulle komma tillbaka en annan dag med kvittona (som jag glömt) och fixa så att det blev rätt.
- Oj, det var ett plus.
- Äh, det är väl klart. Rätt ska va rätt, tyckte jag, och gick och packade våra grejer.
- Ingen annan skulle ens säga till, sa killen.
Och här kommer mitt mästersvar:
- Är man kristen så. Det straffar sig i hjärtat.
Kunde nog ha bitit tungan av mig där och då. Straffar sig i hjärtat? Vad?? Och varför i allsin dar kläcker jag ur mig nåt sånt? Försök att vara from, eller? Domedagspredikant? Straffar sig?!

Hmm. Den här ska jag klura på. Var i allsin dar kom det från? Stackars karl. Vad ska han tro om kristna nu?

torsdag 20 januari 2011

Nyproppat med musik

Puh! Det tog lite tid, men nu är en massa, sköna nya skivor uppe på flatebo.se. Vi är verkligen ingen skivbutik, men lite noga utvald musik kan man ju ha för det. Eller hur? Det är lite svårt att komma på vad jag ska skriva i den lilla rutan med begränsat utrymme på flatebo, men nu är det gjort. Det blev en massa bra, nya grejer och här är några av plattorna:

Samuel Ljungblahd. En svensk klassiker. Så bra, sån nerv, sånt ös, sånt klös. Låtarna med drag är mina absoluta favoriter. Heja!

Hillsong har kommit ut med en ny serie lovsång, mer avskalat, enkelt och anpassat för personlig bön och tillbedjan eller i små grupper. Smart. Här finns riktiga klassiker, bland andra den maffiga Mighty to Save. Perfekt låt att kräma på när allt ser mörkt och omöjligt ut. Gud är Mighty to Save!

Här är två plattor som jag måste erkänna inte vet så mycket alls om, men jag ser fram emot att få höra mer. Den där Taizé-rubriken gick ju bara inte att värja sig emot, jag menar, om samligen är världens bästa nånsin? Ja, då måste man ju ha en sån! Och om den är som jag tror, då blir den kanon att spela sena kvällar och tidiga mornar.

Jerusalem, nån därute som är en fantast? Det finns det många av, det vet jag. En snabb koll på deras gamla omslag och jag konstaterar direkt att det här är Jerusalems snyggaste någonsin. Visst drar den blickarna till sig?

Brenton Brown är en kille som levererar. Nån som hört honom live? Riktigt bra! Den här ser jag fram emot att sätta tänderna i, det sägs att det är hans bästa någonsin. De tidigare har varit kanon, så förväntningarna är på topp.

Erik Tilling ska spela här i Pingstkyrkan på söndag kväll, det ser jag fram emot! Den här samlingsskivan får snurra tills dess, så att jag får mest möjligt ut av konserten. Hoppas, hoppas han kör Sjung till Jesus för den gillar jag så skarpt. Jag tar med någon skiva och frågar om han vill signera - det vore väl en bra tävlingsvinst här i bloggen?

Två favoriter, fast helt totalt olika. Trogna läsare har väl redan fått ögonen uttjatade av mitt evinnerliga B. Reith-surr, men han är så bra! Här möter hip hop pop, googlade jag mig fram till. Om det är det eller något annat har jag svårt att sätta fingret på, jag vet mest bara att jag gillart. Lagom ös, roliga texter varvas med innerliga och äkta texter, grym röst som kan rappa och sjunga nåt helt makalöst. Bravo, helt enkelt. Avnjutes bäst högt.

Jonathan Johansson. Nej, jag vet att den inte är så väldans ny, men den är så väldans bra. Det här är plattan jag drar på om jag ska göra något kreativt hemma, men inte riktigt känner för det, för det här är verkligen en kreativitetsbomb. Vips är allt möjligt!

Hmm. Nuskavise ... Nej, de här låter jag bli att ens försöka skriva nåt om, för de är en bit utanför mitt område. Det är garanterat Davids, så han får lägga ut info om de här senare i dag. Han har efterlyst hårt och hårt gissar jag att det blir. Disciple, Underoath och Demon Hunter. Vad jag hört låter det bra, det ska erkännas, men mer än så vågar jag inte säga. Kanske det blir "jättebra musik för dig när du åker bil ensam i bilen, David"-plattor, eller så blir det något som faktiskt kan snurra hemma. Vi får väl se!

Tehylla

Vi fick äntligen lite lampor installerade i går i köket och sen dess har jag stått och lekt med kökets två nya dimrar. De som bodde här tidigare gillade tydligen inte taklampor, för det fanns inte dragit för det i köket, teverummet, vardagsrummet, smårummen uppe och, tja, knappast nånstans. Men nu så! Ettkommatre år efter inflyttningen har vi minsann taklampa i köket som folk flest, och nya, fina spottar under skåpen och fler uttag till brödrost, våffeljärn, vattenkokare och sånt. Lamporna går att dimra så att köket riktigt glöder. Vardagslyx! Så fint! Tack!

Inför det skulle ju såklart köket tömmas på allt som kunde tänkas vara i vägen. Ett skåp, allt på bänkarna och den här hyllan som jag snickrat ihop och tänkt ut alldeles själv. Toksmart, om man får vara så stolt, med gängstavar, brickor, muttrar och hyllplan. Hyllan krokade jag fast i taket och satte extra stödjärn mot skåpet intill och vips slapp jag ens borra hål i stenarna bakom. Extra plus i kanten är att man kan ändra hyllornas höjd bara genom att snurra upp eller ner muttrarna. Smurto! Anyway, när allt ändå var bortplockat och skulle tillbaka, passade jag på att "skylta om" :)

Roliga koppar och fat som jag missmatchat med flit. I den prickiga burken har jag mitt favvote för stunden; hallon. Mmm ...

En superfin, stor, röd skål fick jag av min ena bror i julklapp. Tackar!

EN kaffegrej hittar man i hyllan och det är pulverkaffet vi prackar på alla kaffedrickande gäster. Själva har vi liksom aldrig förmått oss att gilla kaffe (jag har verkligen provat!). Intill står en teburk från England och en som jag köpte på Gotland i somras. Den höga, vita skålen med teklypor drejade jag för några år sedan. Om du inte provat att dreja - gört! SÅ roligt! Jag snirklade dit lite krumelurer och texten "Tacka Herren ty Han är god" på. För god, det är han!

Så, det var vår tehylla. Time for tea!

onsdag 19 januari 2011

En sån där kväll

Skjutsar David och åker till mataffären. Bara en snabb sväng. En halvtimme senare, vagnen full. Kollar på listan. Missat allt. En sväng till. Fyndar Falu Rödfärg, 30 % rabatt. Bra att ha i sommar. En halvtimme senare ut till bilen. Lite less. Skulle ju bara vara en snabbis. Kör hem. Hamnar bakom en seg en. Kör om. Märkligt. Det luktar färg i bilen. Falu Rödfärg. Egendomligt. Kommer hem. Tar ut hinken. Den läcker. Färg på golvmattan i bilen. Nåt fel med locket, sluter inte tätt. Jag testar lite. Det läcker mer. På snön. Testar igen. Det läcker. På mina fina handskar. Morrar lite. Otätt lock lika med torr färg i sommar. Färgfyndet åt skogen. Testar en sista gång. Röd snö. Grr.

Sätter mig i bilen. Kör till affären. In med färgen. 10 liter. Tungt. "Den läcker." Trevlig kille. Han kollar på den numera randiga hinken. "Säger du det?" Får tillbaka pengarna. Nya kvitton. Kör hem. Städar bilen. Ut med golvmattan. På med snö. Dunkar av. Smutsig snö. Ren matta. Gnuggar handskarna i snön. Bär in maten. Handtaget går sönder. Påsen går sönder. Uff. Det gnager lite konstigt i hjärtat. Blev allt rätt? Kollar på kvittot. Tittar på pengarna. Trevlig kille. Gav tillbaka för mycket. Måste åka tillbaka.

Inte i dag.

tisdag 18 januari 2011

Första semlan

Usch, så trist det är när folk som borde veta bättre inte vet bättre. Jag snirklade mig till stans enligt ryktet bästa semmelställe i afton, men såg snabbt att de förvarar semlorna i ett skåp med öppna sidor och det är inte ett kylskåp. Jag frågade lite fint hur länge de stått där och fick svaret "två timmar. Ungefär". Hmm. Väl hemma googlade jag lite på det där med hur länge semlor egentligen kan stå i rumstemperatur med tanke på grädden och hittade lite intressant info här. Bakterier och magsjuka? Nehejdu, tack. Nu har jag skrivit ut det, strukit under och funderar skarpt på att åka dit med pappret. Eller är jag tokmesig då?

Damen i bageriet jag besökte en tidig morgon, knep limpan jag pekade på med nävarna och sen sträckte hon fram samma hand för att ta emot mina pengar. Jag kunde inte knipa näbb då heller och kom ut från bageriet tomhänt. Sånt får mig att fundera. Om inte handhygienen är på topp på ett bageri inför kunderna, hur ser det då ut där vi inte ser?

Vad tycker ni? Är jag för petig? Grädde som står framme kan orsaka magsjuka och med tanke på det öppna skåpet och alla hostningar och nysningar så här på vintern, eller allt äckel som är på pengar som man inte vill ha på mackan, så ... Nja. Tack, men nej tack.

Hursom, ibland kan ju sånt få en att agera själv, så jag bakade årets första semlor hemma i stället och det doftar riktigt, riktigt gott här hemma nu! Sen rev jag mandelmassa, hackade mandel, blandade med grädde och socker tillsammans med inkråmet från semlan på riktigt mamma-hemgjort vis.

På med massor av vispad grädde och florsocker - TADA!
... och det finns massor av fler bullar att göra semlor av!

Psst: Verkar jag ego som bara snott ihop en ynka semla? Och ingen till David? Han är inte så überförtjust i mandelmassa, så han slipper, hör och häpna. Däremot har jag nybakat fyrkornsbröd åt honom i stället. Snällt, va?

Psst 2: Jag jobbade några år på allra finaste Baker Hansen i Oslo och deras semlor var en chock för en svensk. Sylt och grädde inuti, och i vissa fall med chokladlock!? Mysko, mysko. Nån som sett andra varianter?

Psst 3: Kvällens fruflatebötips kommer här: Jag använder alltid en teklypa till att dunka på florsocker med. Ofantligt smidigt och bra mycket lättare än att hälla i en sil; bara nypa tag och dryssa på.

Nej, hörrnini, här kan ju inte jag sitta - jag har ju en semla som väntar på mig! I kylen ;)

måndag 17 januari 2011

Virkning pågår


I somras påbörjade jag ett litet kvällsmysprojekt, nämligen mormorsrutor till en filt. Så jag gör nån ruta här och där i bilen, framför teven eller när lusten faller på. Högen med färdiga rutor närmar sig nog tresiffrigt i alla fall och jag drömmer mig bort till den dagen jag kan svepa in mig i min färgglada och varma, egenhändigt virkade filt.

Den enfaldiga drömmen är kortlivad, tro mig. För nånstans i bakhuvudet vet jag att om jag gör 144 rutor (= jättemånga!) blir det en filt på 1x1 meter (= jätteliten!!). Så nån svepa-in-sig-dröm kan jag nog glömma med min virkfart, men det är som väl är inte poängen. Poängen är ju att virka och bara vara. Skönt.

Det våras för tulpanerna


På ett stort, silvrigt fat i vardagsrummet har jag förmånen att få njuta av tulpaner just nu. Härligt! Det betyder att det där ordet som känns så långt borta nu - våren - är på väg. Inte för att jag egentligen har något emot vintern, men våren ... våren. Bara smaka på ordet!

Silverfat från Erikshjälpen, 42 kronor, fyllt med gamla flaskor och vaser från samma ställe, för 2, 3 och 4 kronor styck. Och visst blev det fint? Lite extra knöl med att fylla på vatten till de vattenslukande tulpanerna, men det är det väl värt.

Prickvinnaren blev ...


.... Emma! Här har det lottats hej vilt och Emmas husbestyr drog hem prickarna den här gången. Emma, maila din adress till info@flatebo.se och skriv vilken färg du vill ha på prickarna, så fixar jag resten. Congrats! :)

Till er som vill ha chansen att vinna något: Tja, berätta vad och tipsa om hur jag kan sno ihop en tävling så ska jag se vad jag får till. Vore kul att ha tävlingar superduperjätteofta, men fantasin räcker inte alltid ända dit. Tipsa!!

fredag 14 januari 2011

Hostelihost


Pillrans också. Halsontet gick från hals till migrän, till hosta, till hals, till hosta och nu har den envisats med att pinsamma till livet lite för mig. I går, mitt i charkavdelningen på Coop ringde en trevlig kund. Jag kände hela tiden att det liksom var stramt att prata och att det snart skulle ta slut med prateriet. Vill minnas att jag lyckades förvarna lite, men till sist tog det bara stopp och jag rethostade så mycket att tårarna började rinna och jag fick kippa efter andan. Mitt bland påläggen. Mitt i telefonsamtalet. David hittade mig där och för att citera honom: "Oj, har det hänt något? Är du ledsen? Nähä, inte det. Är du döende?" Det blev till att forta sig genom affären och ta tag i första bästa vattenflaskan för att försöka stilla eländet lite. Okej om det händer. Men inte i telefonen. Och inte vid leverpastejen.

Samma grej hände nyss för någon minut sedan när en annan trevlig kund ringde. Den här gången hade jag vett (?) nog att lägga på mitt i samtalet, så det sista hon hörde från mig var väl att jag slet för att få luft och sen försvann jag helt. Jag kan förstå om hon blev fundersam ...

Nej, hörrni, det ska bli skönt med helg. Ring mig inte då, så hörs vi på måndag igen.

Ha en strålande helg, gott folk!
/ J

Psst: Jodå, klart att jag ringde upp igen. Och köttavdelningshostningstrevligakunden har jag mailat och förklarat. Man kan ju inte låta folk tro att man har gått ur tiden alldeles, bara för att det lät så. Nog för att det vore en spännande cliffhanger ...

Psst 2: Vad hade bilden med texten att göra? Tjavars, det undrar jag med. Men några fina bibelord kan jag väl få slänga med i helghälsningen?

torsdag 13 januari 2011

Nyhetsrapport


Sådärja, då var nyheterna uppe (ett dygn senare än beräknat, but who's counting?). Riktigt söta och fina tygkassar av lite tjockare canvas, innerficka och brodyr eller applikation. Riktigt fina! 159:-/st.


Anteckningsbok i ett behändigt format. Jesu namn på utsidan och 160 linjerade ark på insidan, alla försedda med ett bibelord. Fin! 89:-

Klistermärksark, finns i två varianter. Den här tuffare, och så en med lite mjukare framtoning och texten LOVE. Klistermärksarken kostar 65:-/st (bilden till vänster). Bilden till höger, den med God is my Hero-texten, visar den fräna laptopdekalen. Passar skärmbredder 14-17 tum och lämnar inget klister efter sig när man tar bort den. Pimpa datorn! 149:-/st.

Väldans fin nyckelring med - just det - en nyckel på. Ser väldigt riktig ut, du kan ju prova om den passar nånstans. Om inte, så passar den oavsett prima på en nyckelknippa! 79:-/st. Asken till höger är rena rama dynamiten. 101 löften från Psaltaren som peppar genom dagen. 51 vändbara kort, alla med en text fram och bak. Vilken grej att peppa sig själv eller någon annan med. Prima! 65:-/st.

Och så lite smycken. De här är riktigt fina på väldans snygga kedjor, måste jag säga. 199:- för det vänstra korset, 149:- för det högra. De dyraste smyckena vi någon gång haft på flatebo :)

Avslutningsvis lite blyerts. Här är två av de sex nya sorterna jag precis lagt upp. Fina och peppar genom skriverierna. 9:-/st.

Nej, vidare i arbetsdagen! Har kilometervis att göra!

Guds välsignelser i plural och en liten kram / J