fredag 26 augusti 2011

Lite meze till maten


Med vikta hundöron vid alla ska-provas-recept, står den där och stoltserar på hyllan, min fina kokbok Meze Maritime. Meze är en sån underbar grej, smårätter som man oftast snor ihop rätt så lätt av rätt så billiga ingredienser, men som utgör en sån skillnad till middagen. Här kommer ett gott recept som enkelt blir två:

(Stark) tomatröra (s. 38)
Lite smått reviderat av en lating som jag.
- 3 hackade tomater
- 1/2 hackad rödlök
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 1/2 knippe bladpersilja

Kör i en mixer. Låt rinna av (fast det struntar jag alltid i).

Blanda i
- 2 tsk chiliflakes (jag brukar mosa torkad chili i morteln i stället)
- 2 msk paprikapuré (hade jag inte, körde på tomatpuré och det gick lika fint)
- 1 msk tomatpuré
- 4 msk olivolja
- salt

Låt stå och dra i minst en timme. Gott till bröd och grillat eller som extra "grej" till maten. Håller sig i kyl väldans länge, märkte jag.

Aubergine i yoghurt och tomat (s. 139)
- 2 tärnade auberginer (1 räckte mer än väl. Vi var 17 pers.)
- solrosolja

Stek tills auberginen blir mjuk och gyllene. Låt svalna.

- 3 dl turkisk yoghurt
- 1 pressad vitlöksklyfta
- salt

Blandas ihop.

Häll yoghurtblandningen över auberginen, lägg på ett lager med tomatröran. Ställ i kylen i några timmar, serveras rumstempererat. Se bild ovan.
Jag gjorde några tunnbrödssnurror också med massor av Philadelphia och salami (det som råkade finnas i kylen, alltså) och klippte över lite "hemgjord" gräslök.

En honungsmelon och en god feta tärnade jag och satte på avbrutna grillspett och dunkade på lite grekisk salladskrydda. Man tager vad man haver!

Nån som minns grillen vi byggde i stugan förra sommaren, förresten? Så här fin blev den! Nedsänkt grill, plats för avställning på sidan, plats för grilltändare och en korg med redskap i facken under. Nöjd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar