fredag 1 juli 2011

Som klippt och skuret


Och vips har jag tre kjolar mer än vad jag hade för en dryg timme sedan! Här är en av dem, en prickig historia som känns som en skön blandning av marint och 50-tal. Två likadana bitar som sys ihop i sidorna, botten fållas och på med dubbelvikt mudd i toppen. Klart!

Den andra tog lite mer tid och det ska väl erkännas att jag hade börjat på den sedan förut. Men nu är den klar! Lite småsprallig sommarkjol, blir prima att strutta runt i gröngräset med. Det blev 14 bitar, lite smalare upptill än nedtill, som jag sydde ihop, fållade och drämde på en mudd.

Mudden är såklart inte tänkt att synas eftersom jag har nån top eller nåt över, men vilket underbart sätt att fixa linningen på! Med mudd slipper man ju fippla med knappar och dragkedjor och då behöver man bara göra själva kjolen liite större så att den går att dra på ändå. Prima ballerina!


Jag chockade mig själv med lite finlir (!) och sydde på en ficka med fina band på. Aningens för sött för min smak egentligen, men är det sprallsommar så är det.

Det bidde tre kjolar, men den tredje måste man nog ha på sig för att fota in på något vettigt sätt. Får se om jag får till det någon dag, om inte annat hoppas jag att mitt hastiga och lustiga syande kan inspirera andra att dona lite under långa sommarkvällar.

Nu blir det hänga tvätt och baka lite och jag förundras över den plötsliga energin. Tänk om den kunde ha infunnit sig i början av veckan - O, så mycket jag hade fått gjort! Veckan blev i stället väldans lat, men det var ju bara skönt :)

Psst: Rubriken har vi skojat mycket om förr, David och jag. Om vi någonsin skulle öppna en frisörsalong vore väl det ett kul namn? Fast kanske lite för skräckinjagande, kanske ...

5 kommentarer:

 1. Vad menar du med linningen? Låter smart men förstår inte riktigt :P

  SvaraRadera
 2. Hmm, nu blir jag fundersam på om jag slänger med felaktigt fackspråk :)

  Linningen för mig är det som är längst upp och det kan vara en fållad kant, en påsydd tygbit (som på jeans) med dragkedja, knappar, snörning eller som i mitt fall den dunderenkla genvägen med mudd.

  Dubbelvikt mudd läggs räta mot räta mot tyget, och sen har jag bara nålat och zick-zackat med stora stygn längst ut över både tyg och mudd. Går rekordsnabbt och är riktigt skönt att ha på sig.

  SvaraRadera
 3. Och justja, sträckt ut mudden hela vägen så att den kan stretcha.

  SvaraRadera
 4. Helena i Ljungsbro2 juli 2011 10:08

  Litet tips: Använd trikåsöm, som gör både raksöm och kastar kanterna samtidigt. (Det är den som ser ut som ett E, med raka eller snedställda kaststygn.) Den blir lite snyggare och håller samman tygerna lite bättre.

  Pinsen kom igår!!!!

  :-) Tack!!!!!!!

  SvaraRadera