tisdag 28 juni 2011

Lagom otrogen

Var du en av alla som klagade på otrohetssajten tidigare i vår? Har du fått mail?

Ett beslut från Reklamombudsmannens opinionsnämnd damp precis ner i min inbox och de fann tydligen inte reklamen stridande mot de aktuella artiklarna 1,2 och 4. I det fyra sidor långa beslutet återges reklamen i dess olika former, anmälares motiveringar samt otrohetssajtens förklaring. Några citat kommer här (kursiverade):


Upplev pirrandet och känslan av fjärilar i magen. Unna dig en flört (...). Jahadu. Jag läste någonstans att en "normal" förälskelse håller i sig i två år, lite längre om den hålls dold. Och det är klart, pirrandet och fjärilarna kanske inte infinner sig varje gång jag tittar på David, men tänk så jobbigt det vore! Kallsvettningar, nervositet, drunkna i hans ögon, handsvett, värme i hela kroppen, yrsel och pirr är väl kul de två första åren, men hur skulle man funka som människa om det skulle vara så jämt? Om jag är lite personlig, så har i alla fall min förälskelse bytts från pirr och fjärilar till en kraftig, djup och innerlig kärlek och visshet om min oändliga kärlek till David och den kärleken håller i alla lägen. Kärleken har gått från ytliga reaktioner till att inta hela mitt jag. Och om jag återgår till citatet ovan - hur länge håller sig pirret om man är otrogen? Liksom mycket annat måste den ju bli lite blasé och vardaglig efter ett tag, denna ständiga konsumtion av lögner och svek. Flört, pirr och fjärilar låter inte som något beständigt att bygga sitt liv på.

Många anmälare har angett att reklamen endast tar upp det eventuellt lustfyllda med att ha en affär men inte baksidan av otrohet, nämligen alla de personer som blir bedragna, inklusive barn. Anmälarna menar att den här typen av reklam är negativ för samhället i stort då otrohet är omoraliskt och ställer till mycket skada för enskilda personer och familjer. Bra formulering där, tycker jag. Det eventuellt lustfyllda. Applåd.

Här kommer mitt favoritcitat: En del anmälare har jämfört reklamen med reklam för alkohol, tobak och spel och poängterat att man kan dricka, röka och spela lagom men man kan inte vara otrogen lagom. Underbart bra sagt! Nej, man kan inte vara otrogen lagom, det är antingen eller.

Min slutkänsla blir att det såklart var trist att otrohetssajten inte fick sig en rejäl knäpp på näsan, för det skulle de behöva. Ett besök från mig får de alla fall inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar