måndag 11 april 2011

Rabarberpaj


Efter det braiga mötet i går i kyrkan, snodde vi ihop middag och en rabarberpaj till efterrätt. Vi har fått inse vårt nya, hårda liv som husägare: Vi kommer att äta kopiösa mängder av rabarber, så det är bara att fortsätta att hitta nya favoritrecept på pajer, även om David bara vill ha smulpaj varendaste gång. Gårdagens recept hämtade jag från boken Kärleksmums, 101 söta favoriter, som jag fyndade på rean.

Så här gör man (fasligt enkelt!):

700 g rabarber i bitar
1/2 dl vetemjöl
2 dl socker
2 ägg

Blandas ihop och läggs i botten av en pajform.

2 dl mjöl
3 dl farinsocker
150 g smält smör

Blandas ihop och läggs över den första röran. Grädda i 200 grader (jag gräddade i mitten eftersom det inte stod något annat) i 45 minuter (fast jag körde bara i 30 minuter, inser jag nu ...). Ät med vaniljglass.

Det lovades att pajen var "den bästa rabarberpaj som uppbringas kan" och då måste man ju bara prova, men jag är inte helsåld. Toppen var god, men undrans om botten kan bytas ut mot vanlig pajdeg? Den pajade lite (OBS! Kass ordvits!). Jag gjorde bara en halv sats, men den räckte till oss två, ett oväntat besök och en portion står kvar i kylen.

Har du ett dunderrecept på rabarberpaj? Eller andra godheter man kan göra av rabarber? Tipsa mig, för snart drar säsongen ljuvligt nog igång igen och vi har inte ens ätit upp rabarbern vi frös in.

Hujedamig så bra.

8 kommentarer:

  1. Rabarberkräm är ju fantastiskt gott!

    SvaraRadera
  2. Mitt tips är att göra "vanlig" smulpaj men ha kanel i degen. Gott!

    SvaraRadera
  3. Helena i Ljungsbro11 april 2011 11:20

    Rabarberdricka funkar som saft och måltidsdricka hela året. Inte alls så söt som köpta.

    Vår bästa pannkakssylt är en blandning av rabarber och jordgubbar, ca 50/50. Mindre söt än bara jordgubbar och rabarberna går ju mycket fortare att plocka än jordgubbarna. Syltsocker till det, så blir det en lagom konsistens. Skär rabarberna i tunna skivor, så blandar de sig väl med jordgubbarna!

    SvaraRadera
  4. Rabarberkräm säger jag också! Hur gott som helst, gärna nykokt på hösten så att den är härligt varm och påminner om sommaren. Mamma brukade alltid ha russin i, men det är en smaksak (jag pillrade alltid bort dem!).

    Hos en bekant har jag fått rabarberchutney med kanel i på en buffé. Passade tokbra till det kallskurna hon hade: marinerad fläskfilé och klycklingfiléer. Recept har jag ingen aning om, men google har ju svar på det mesta. :)

    SvaraRadera
  5. GAH! Anar ni hur svårt det är att försöka koncentrera sig på att jobba när det poppar in ursmaskiga och frestande rabarbertips lite nu och då? Svåårt! Men, men, man får väl skylla sig själv när man gör fikainlägg och är supersvag för goda grejer ... Ni är allt bra bra ni, TACK för tipsen! :)

    SvaraRadera
  6. Jag gjorde Rabarber-Hallon saft och sylt för 2 år se'n. HUR UNDERBART SOM HELST! Speciellt sylten, smakade verkligen SOMMAR! :D

    Skulle göra om det året efter, men hade den gången i... ja, om det var atamon eller nå't annat liknande kommer jag inte ihåg, samt att det var frusna rabarber och inte färska. Vad som var orsaken vet jag inte men den omgången var ingen höjdare! :( Nej, utan konserveringsmedel ska det va! ;D Gôtt-i-gôtt-gôtt! ;)

    SvaraRadera
  7. Rabarbersalsa, det är grejer det!

    http://hd.se/mat/2010/05/17/rabarbersalsa/

    SvaraRadera
  8. Elin Hemmingsson12 april 2011 00:20

    Min svägerska gör ursnygga cementfat med hjälp av rabarberbladen!
    Inte så gott men fint i trädgården;-)

    SvaraRadera