tisdag 12 april 2011

Fråga från hemlig läsare


Vet ni vad? Jag har hemliga läsare. Hemliga läsare som "följer bloggen slaviskt" och mailar in frågor. Fasligt trevligt.

En hemlig läsare mailade i går med lite pepp, funderingar och allmänna trevligheter, men en av frågorna tänkte jag att jag kunde besvara här och nu. Ni förstår, denne hemlige läsare har frågat mig förut angående mina bilder och frågade nu igen, så ett riktigt svar kommer här. Men först frågan:

Tar du alla dina foton på saker i hemmet eller har du någon studio, favoritplats eller liknande där du plåtar dina produkter, bakverk eller vad det må vara?

Ja, nej, ja.

Den obeservante läsaren kanske har märkt att jag har snäppt upp bilderna i alla fall liiite? För någon liten månad sedan införskaffade jag mig ett nytt objektiv och jag är helt enastående nöjd!

Jag har ingen dyr high-tec-kamera, utan en helylle Nikon d60 (fast jag vill köpa ny, en såndär där man kan dra upp ISOn nästan hur mycket som helst utan att paja kvaliteten. Skulle passa en fotoklant som jag alldeles förträffligt prima. Hojta till om du har ett bra Nikontips som matchar det kravet!) och till den har jag ett 18-55, ett 55-200 (ville ha 18-200 men det kostade fem papp mer ...) och numera även ett fast 35 mm-objektiv. Det sistnämnda kan jag verkligen rekommendera! Den kan man ställa bländaren till f1.8 på, vilket gör att bara det jag fokuserar på blir skarpt, resten blir skönt suddigt i för- eller bakgrunden. Det objektivet köpte jag på Cyberphoto för runt 1900:-.


Tar vi gårdagens förrätt som exempel (hemgjord skagenröra, passar väl sisådär till korv i ugn, men låter man räkbegäret ta över kan vad som helst hända en vanlig måndag), så ser man att det bara är innehållet i skålen som är skarpt, resten är suddigt. Mina handskalade räkor ligger bara några centimeter ifrån, men är ändå skönt suddiga. Precis som jag ville ha det!

Jag smörstekte lite franska och lade över röran i höga glas, fotade in (ja, det känns nördigt att fota in det man ska äta. Vart tog mitt liv vägen, liksom?) och lade fokus på det bortre glaset, så att det i förgrunden blev suddigt. Och som ni ser är allt i bakgrunden helt suddigt också, bara det ena glaset blev tydligt. Precis som jag ville ha det! Naturligtvis går det att ändra bländaren till att inte göra fullt så suddigt, men det är ju just det jag gillar med den här.

Så, käre hemlige läsare, hoppas du fick ett bra svar på din fundering. Kul att du frågade, Marcus! Hälsa familjen i massor, vi saknar er.

Psst: Och, ja, hemgjord skagenröra finns som receptmagnet på flatebo.se. 20 spänn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar