fredag 29 april 2011

Dödligt allvarliga jeans


David har några favoritjeans som jag lagar och lagar hela tiden. I med nytt tyg och så drämmer jag över med en massa zick-zack. Där tygbiten tar slut blir det hela tiden nya hål som får lagas. Om och om igen.

Men, det är verkligen inte det största problemet. Det som gör mig så pillrans arg är att i sin strävan att göra slitna jeans sandblästras tyget med så finkornigt damm att arbetarna får stendammslunga. I höstas kom larm om hur farligt det är och flera tillverkare har slutat med metoden. Men lite väl sent. Bara i Turkiet räknar man med att 3000 personer insjuknat i stendammslunga. Stendammslunga är en dödlig sjukdom. Karlar från hela byar har åkt till fabriker för att få jobb, men kommit hem något år senare dödssjuka. Å, vad sånt gör mig arg och ledsen. Helt i onödan!

Om jag minns rätt, så har metoden nu förbjudits i Turkiet, men många producenter väljer då att flytta produktionen till länder där det fortfarande är tillåtet. Designpuckon. För hur i hela vida världen tänker man då? Kom an, byt metod, skippa blästringen, tänk om, tänk nytt! Tänk på människorna!

Det blir många stunder vid symaskinen när jeansen ska lagas, många tillfällen att tänka och be.

Gud, låt mig aldrig bli så hård i mitt företagande att jag går över lik för att tillverka produkter. Gör andra producenters hjärtan mjuka så att människan får gå före pengar.

Och köp inte sandblästrade jeans.

2 kommentarer:

  1. Jag läser just nu en bok om problemet med stendammslunga.. Sjukt billigt heter den. Om du inte läst den skulle du nog vilja göra det... Bara ett tips :)

    SvaraRadera
  2. En dum fråga kanske från en som inte direkt är insatt i mode och sånt, men hur vet man om jeansen är sandblästrade? :)

    SvaraRadera