torsdag 30 september 2010

Kvällens synder. Hittills.

Hade god tid till träningen. Satte upp håret. Fick ont om tid. Sprang ut, låste och sprang nerför trappan. Kom på att jag glömt skorna. Sprang tillbaka, låste upp, sprang in. Hittade inte skorna. Måste ha glömt dem i tisdags. Letade mina gamla skor. Hittade en. Tömde ut garderoben på golvet. Hittade den andra. Två storlekar för stora. Dumt köp för många år sen. Idiotiskt. Sprang ut igen. Låste och ut i bilen. Körde fort. För fort. Hamnade bakom ett sego. Blev stressad. Blev less. Körde om. Fort. För fort. Nöjd, men lite skamsen. Man får inte köra sådär fult. Körde fort i femtio meter. Nytt sego svängde ut. Framför mig. Blev less. Snittade 25-30 km/h. Inte okej. Grymtade bakom ratten. Körde om. Kom fram till träningen. Parkerade. Öppnade dörren. I nedförsbacke, tydligen. Dörren åkte upp på bilen bredvid. Ajdå. Kollade, men såg inte om det blev något märke. Grön bil. Letade papper och penna i fall om att. Hittade inte. Tänkte att jag kunde haffa människan efter passet. Be om förlåt. Aerobics en timme. Sprang ut först av alla för att hinna haffa människan. Glömde skorna. Skor nummer två. Sprang tillbaka. Ut igen. Först ut på plats. Bilen var borta. Skamsen. Förlåt. Körde hemåt igen. Hamnade bakom en ny 20-fartare. Hemåt. Hamnade bakom ännu en 20-fartare. Hon började svänga av åt höger. Utan blinkers. Okej, tänkte jag. På väg förbi. Tanten svängde inte åt höger. Hon gjorde en u-sväng. Mitt framför mig. Jag tutade högt. Blinkade med helljusen. Skrek lite. Körde hemåt. Skrek lite till. Skrattade också. Skrek. Skrattade. Kom hem. Hemma igen. Förlåt världen. Nu sitter jag still.

Vem vill ha stryk? Kom å köp!


Ja, strykmärke, alltså, inte stryk som i ... tja, stryk, naturligtvis.

För nu är de här och vi är toktoktoknöjda! Riktigt stiliga stryk-på-märken i armygrönt med In God I Trust-text i guldbrodyr. Märkena är försedda med stryk-på-baksida, så 10-15 sekunder på tvåpluppig strykjärnsvärme och vips har man ett kanonsnyggt märke på sin keps, kavaj, väska, tygkasse, slips, skjorta, handskar, hårband, canvasdoja, tygskärp, underkläder, jeans, kjol, kilt, jacka, paraply, halsduk, morgonrock, stolsits, snowboardjacka, väst, segelduk, fluga, kuddfodral, mamelucker, sjal, badbrallor, brudklänning, smoking, tunika, kalasbyxor, underställ, jympapåse, lumpentröja, joggingdress, body, soffa, gardin, svarta bälte - puh - eller varsomhelst.

3 för 29:- på http://www.flatebo.se/. Du hittar dem under fliken Grejer.

Kom å köp!

Till minne av Daniel Karlsen


Jag har funderat fram och tillbaka om jag ska blogga om Daniel Karlsen eller inte, men nu gör jag det. En av Norges mest kända pingstpastorer blev knivmördad under tisdag förmiddag, frun blev vittne och hans son har blivit arresterad. Det är en otroligt tragisk och svårförstådd händelse som är svår att sätta ord på.

Under 80-talet blev Daniel och hans bror Ludvig frälsta och fria från ett långt missbruk. Ludvig startade tillsammans med sin fru Lise Evangeliesentret som i dag kan ta emot upp till 300 boende som får hjälp med sitt missbruk och de har genom tiderna hjälpt mer än 25 000 missbrukare. Om jag minns rätt, hörde jag flera gånger att Evangeliesentrets arbete gav bättre resultat än vad statens missbrukararbete gjorde och Ludvig fick kungens förtjänstmedalj av guld 1997. När Ludvig dog för några år sedan fick han en statsbegravning i Trefaldighetskyrkan (statsbegravning - då har man gjort stora verk!).

När jag för många år sedan bodde i Oslo blev det några möten tillsammans med Evangeliesentret när det var större evenemang och det var alltid en upplevelse. Ofta var lovsången en stor, härlig gitarrkör som körde sådana där riktiga klassiska väckelsesånger, det var innerligt och äkta. Många vittnade hur de hade mött Jesus och blivit fria från sina missbruk och det var alltid riktigt mycket Jesusfokus på deras möten. Precis som det ska vara. Folk hade verkligen gått från mörker till ljus, från ett liv fångade av alkohol eller droger till frihet i Jesus, från död till liv och kunde riktigt stråla Jesus genom sina av missbruk härdade ansikten.

Det var på ett av dessa möten som jag döpte mig. Dick Reuben från Pensacola var på besök och det var möten varje kväll i nästan två veckor, om jag kommer ihåg rätt. På ett av kvällsmötena var det dop och jag bestämde mig direkt att jag ville bli döpt.
Vi var ett långt tåg av vitklädda som köade ner till dopgraven och där stod Daniel Karlsen och döpte oss en efter en.
Det är säkert tolv-tretton år sedan nu, men jag minns hur mäktigt det var. Att få lämna allt mitt gamla i dopgraven och verkligen visa vem jag trodde på.

Så därför bestämde jag mig för att skriva några rader om Daniel Karlsen. Jag hörde honom på några möten och han döpte mig, men jag kände honom inte mer än så. Jag minns hur både hans och Ludvigs ögon riktigt lyste av liv, värme och Jesus. Den här tragiska historien träffar rejält i hjärtat och mina tankar går till familjen, anhöriga, vänner och Evangeliesentret.

Källor: Dagen, Evangeliesentret, Aftenposten, Norge idag, Wikipedia.

onsdag 29 september 2010

Nyhetsmail på väg


Sisådärja, nu spattas det ut ett nyhetsmail från oss rätt ut i etern (?) och ner i glada kunders inkorgar, trevligt, va? Oändligt pillrans väldans svårt att hitta på någon vettig "introhälsning", så det blev någon halvdan hösthälsning. Den som får mailet får se!


Psst: Du vet väl att Halfdan är ett norskt namn, sin roliga svenska översättning till trots? Wiktionary ger följande beskrivning:
uttrycker något icke helt, inte färdigt, slarvigt gjort, vad gäller föremål, eller människors karaktär. Märkligt att det aldrig ligger på topplistorna över populära namn, du ... :)

Ännu fler zipjackor


Vi matar på och fyller på för fullt. Nu på morgonen har jag lagt ut en massa zipjackor, de är verkligen jättesköna och har bra budskap. Välj och vraka!

Fett nice, rock'n'roll (som Toralf säger)


OM du har missat Elvis i Glada Hudik som går på SVT nu, så missa det inte längre. Det är ett helt underbart program som man blir sådär riktigt glad och varm av. I programmet får vi följa teatern med utvecklingsstörda och normalstörda, några av deras huvudpersoner och grundaren Pär. I gårdagens avsnitt fick vi se lite mer av Bosse, en genomglad och snäll kille med riktigt roliga punchlines i föreställningen, men också ICA-Jerry som egentligen heter Mats och citatmaskinen Toralf som gillar tjejer, är kung/bäst/unbelivable på scenen och ofta berättar hur viktigt det är att man inte hånar någon och att man låter alla få plats.

Tokbra program, fullt av tänkvärda tankeställare, humor och massor av skratt.

Har du sett det? Vad tycker du?

Du hittar hela serien här >>

Nya pins


Det blev några nya pins förra veckan (igen!), men den här gången fick flera av dem ett lite annorlunda tema. Jag har klurat en massa på det där med rasism, det där med att folk ser ner på andra för att de är annorlunda inuti eller utanpå, så jag gjorde helt enkelt några pins utifrån det. För vi är ju alla olika, men vi är alla lika älskade av Gud, alla är lika värdefulla och viktiga oavsett färg eller form, insida eller utsida. Jag är övertygad om att Gud ser på oss alla med lika mycket kärlek till alla och Hans sätt att se på oss borde spegla vårt sätt att se på andra. Tänkvärt, va?

Det blev också en Älska din nästa som dig själv-knapp och en med den här texten:

I ett kallt Sverige
behövs varma kristna.

Vad tycks? :)

måndag 27 september 2010

Flatebosse, Flatebog och alla de andra


I början när vi startade flatebo.se, hände det att folk ringde eller mailade och frågade vad i allsin dar vi hette, hur man uttalade det och varför vi hette just det (hör ni inte vad det låter som?). Svaret blev som alltid att vi heter Flatebö i efternamn, det är norskt, man uttalar det precis som det skrivs, och att det blev just det namnet för att vi i ärlighetens namn inte kunde hitta på något bättre. Vi försökte verkligen.


Hursom, roligt (?) nog blir det fortfarande lite missar med namnet, så här kommer några av varianterna på flatebo som vi fått höra genom åren:

- Flatebosse (antar att det är från loggan, att man har missat punkten?)
- "Flat loose - coolt namn!" "Tack, men ehh ... vi heter inte det."
- "Jobbar du också med Falsterbo?"
- Flattebo
- (engelskt uttal:) Flejtebo eller Flatibo

Privat får man ju höra en del också. Bilden är från lappen på vårt restaurangbord, jag ringde och bokade i förväg när David fyllde år.
- Och namnet?
- Flatebö.
- Kan du ta det igen? (börjar bli van vid den frågan)
- F-L-A-T-E-B-Ö
- D?
- Nej, B som i Bodil, F-L-A-T-E-B-Ö.
- Okej, bord för två. Välkomna!

Undrans om han trodde jag menade D som i Dodil (nån som känner nån sån?), för fel blev det ju ...

Andra varianter som hamnat i brevlådan är:
- Flatebog
- Fladebö
- Flöteby


O, så mycket lättare det var att heta Eriksson! :)

Har du läst fel på vårt namn eller haft tjorv att få till det rätt? Berätta GÄRNA!!

Don't worry - be happy

torsdag 23 september 2010

Hemma hos oss prick nu


Jag har fått ett ryck - jippi! Ett litet ryck att småfixa hemma och när sådana ryck infinner sig är det lika bra att haka på. I lördags vaknade jag klockan sex på morgonen (!) och hade tydligen sovit färdigt (!!), så jag klev upp och gjorde om kökssoffan. Vips, sa det bara, och så fick soffan nytt överdrag som inte halkar runt. Jag häftpistolade fast tyget och dynan runt skivan, så nu sitter den där den sitter. Ska kirra nya kuddar också. Lite textil gör skillnad, som Ikea säger :)


På väggen ovanför soffan sitter det här tygtrycket, köpt på Erikshjälpen för en massa år sedan, med berättelsen om den barmhärtige samariten (Lukas 10:23-). Tavlan passar inte riktigt in, men jag tänker mig att det kan skava lite att var en barmhärtig samarit ibland, så den sitter kvar. Prima påminnare!


Mellan skåpen och spisfläkten var det ett ledigt hål och sånt fylls mer än gärna. Dessutom var det på tok för lite plats till kryddor och sånt, så David och jag snodde ihop en hylla. Limträskivor, gängstavar, brickor, muttrar och vit färg. Finurligt nog bad jag killen på affären att såga skivorna till rätt storlek direkt, för Madame moi sågar nämligen urkasst. Tokbillig, tokstilig, tokpraktisk och inga hål i kaklet. Toknöjd!


Gårdagskvällens projekt: Svart färg. Överallt. Fyndade ramar på Erikshjälpen (NEJ, jag får inte betalt för att tjata om Erikshjälpen, men många fynd görs där och pengarna går till en bra sak, så heja, heja!) för en femma per styck. Inuti satt broderier av renar och älgar som jag hjärtlöst slängde. Förlåt. Funderade nån sekund på att brodera dit "Josephine 2010" längst ner och ge bort som en ha-ha-julklapp, men bara någon sekund. Fast lite roligt hade det ju varit ... :) Jag krämade på svart färg och funderar på att snickra på specialbyggda lådor på baksidan, för då blir ju ramarna till snygga kuber man kan sätta på väggen som små bokhyllor. Ska klura lite på det.


Det går åt skogen, det där med inredningen hemma. Första rummet vi gjorde för snart ett år sedan, målade vi vitt golv och vita väggar, perfekt grund för sånt därnt fint vitt, lantligt och lite shabby chic, du vet. Men sen har det barkat utför, för det är så pillrans svårt att välja om jag vill ha det vitt eller mer industrisnyggt eller pop art eller nåt sånt. Jag menar, jag gillar ju knappt Ikeatyger eller svart-vitt och sånt, men det blir enklast så ibland. Nu blir det bara en salig röra - får man ens göra så?


Tre av gårdagens svart-färg-projekt. En dalahäst (12:- Erikshjälpen) blev svart, målade om bordsskivan på ett gammalt Erikshjälpenfynd och målade en svart lampfot (12:- Erikshjälpen) och slängde på en hatt (63:- Erikshjälpen) över en lampskärm (13:- Erikshjälpen, var annars?). Tycker nog att lampan blev rätt så ful - nöjd med lampfoten, dock - men liiite rolig är den ju, så den får stå så i alla fall en vecka.

Om du vill hitta på egna lampor, se till att använda energiglödlampor eftersom vanliga, gamla kan bli eldfarligt varma.


Visst har jag yppat att jag blivit en baknörd? Det här är några av mjölerna jag köpte sist. Räcker kanske en månad i bästa fall ...

Vilken morgonkick!


Joyce Meyer är en absolut favorit. Hon har så jordnära, enkla och praktiska budskap som är lätta att ta till sig, ofta garnerade med avslöjande humor. Nu på morgonen slog jag på hennes undervisning om hur viktigt det är att vi tänker rätt, ett ämne som Joyce är fenomenal på. Ett klassikeruttryck från henne är exempelvis "think about what you're thinking about" (tänk på vad du tänker på) och det är så enkelt sagt, men oändligt viktigt.


I den här undervisningen berättade hon bland annat om en undersökning som visat att vi tror mer på det vi själva säger, än vad vi hör andra säga. Det betyder att det du säger och tänker om dig själv formar dig och din tro på vad du kan göra.

Om du hela tiden tänker att du är ful liten lus, obetydlig, okunnig, inte kapabel, klantig, dum och helt åt skogen körd, gissa vilken bild du får av dig själv?

Så byt ut dina tankegångar till "jag är vacker, jag kan, jag är smart, det här fixar jag, Gud är med mig, allt förmår jag i Honom som ger mig kraft, Gud hör mig när jag ber, jag har talanger, jag är duktig, ingen match för en sån som mig!" och mer och mer. Tänk det, säg det. För vips kommer du att tro det och då blir det precis som du sagt!

Klicka på bilden ovan för att komma till just den undervisningen. Tokbra!

Jag tar och lyssnar en gång till :)

onsdag 22 september 2010

Vem vare som rösta?

Förlåt, förlåt mitt tjat om valet, men lite intressant är det ju. Just nu hamnade jag på Valmyndigheten och redovisningen över valet och rösterna som tickar in i detta nu. Majoritetsregering eller inte? Spännande ...

Längre ner på sidan finns en översikt på vad folk har röstat på blanka sedlar och där handskrivit sina röster. Man tror inte det är sant när man läser vissa alternativ - slänger folk bort sina röster hur som helst?!

Här är några exempel:
- Kalle Anka (lite olika, Kalle Anka fick 34 röster, Kalle Anka partiet fick 64, Kalle Anka parti 4)
- Mitt parti, 4 röster
- Filosofiskt initiativ, 3 röster
- Kungen, 3 röster
- Fantomen, 2 röster
- Gud, 2 röster
- Jesus, 2 röster

Intressant att Gud och Jesus tillsammans fick mycket färre röster än Kalle Anka. Visar det på ett större intresse bland svenskar för Kalle Anka? Nej, förhoppningsvis visar det bara att kristna tar ansvar och röstar på riktigt.


Att vi kristna ger röst åt Gud och berättar om vår tro, det får vi se till att göra. Men ett tips kan ju vara att välja bättre sätt att göra det på än på en handskriven valsedel ...

Bara den som vandrar nära marken ... igen!


Sådärja, nu ligger de två sista modellerna från Anna Zetterlunds kollektion ute på flatebo.se. En orange t-shirt för barn upp till 4-år och en grön body upp till 1,5-åringar. Mumma kardemumma så sött!

Dagens fråga

Print Screen-knappen vill tydligen inte funka, så jag klistrar in från Dagen och deras intressanta fråga för i dag:

Dagens fråga
Vad röstade du på?
V 2 %
S 5 %
MP 5 %
C 2 %
FP 3 %
KD 62 %
M 9 %
SD 4 %
Annat 1 %
Röstade inte 1 %

Frågan har kommenterats flitigt, men det var fläckvis ingen rolig läsning. Några lite väl magstarka eller mysko kommentarer har skrivits, däribland "Jag röstade M vilket är det enda man kan om man älskar Jesus." Happ. Så alla som röstat KD eller något annat parti som man tycker har bra värderingar och prioriteringar älskar inte Jesus?

Tack för den du.

Tur att Jesus älskar oss alla, oavsett hur vi röstat.

Om jag får slänga med ett lästips så här längst ner, så tipsar jag gärna om Haore Sulaimans rapportering från SDs valvaka. Väldans intressant. Klicka här för att komma till den >>

Tävling?


På baksidan av mjölkpaketet hittade jag den här tävlingen:

Samla kvitton eller streckkorder från 150 valfria Milkoprodukter, få ett förkläde och en grytlapp.

Ooo, vilket erbjudande! Grytlappar som alla älskar såå! Och bara 150 streckkoder? Wow. Så givmilt.

Undrans om vi kan göra något liknande på flatebo? Skicka in "hänglapparna" av papp som sitter i nacken från 150 t-shirts senast ... tja, under din livstid, så ska du få något väldans, väldans fint.

Två grytlappar, kanske? Säg till i god tid, så ska jag sy ihop nåt.

;)

måndag 20 september 2010

Funderingar kring valet

Det har nog skrivits så det räcker om valet, men ändå känner jag att jag vill försöka sätta mina funderingar på pränt. För funderingar kring resultatet, det har man ju. Gårdagen spenderades i ett dimmigt migräntöcken och jag masade mig till röstlokalen iförd mjukbrallor, gårdagens smink, håret åt alla håll, ögonen på halvfart och allmänt sliten look. Valförättaren utbrast "oj, vilken fin bild!" när han kollade mitt körkort vid kuvertinlämningen varpå jag svarade "ja, jag var nog piggare den dagen". Hihi.

Ända sedan valresultaten presenterades har stort sett alla facebookstatusar bland mina vänner handlat om Sverigedemokraterna. Nu har inte jag Twitter, men jag kan tänka mig att det rasslat på rätt så rejält där också det senaste dygnet. Det skrivs inlägg som "sorgens dag", "jag skäms över att vara svensk", "tårarna rinner" och "300 000 svenskar är smygrasister". En del snålar verkligen inte med orden, utan lägger ut bilder på Hitler med texten "han kommit in i Sveriges riksdag".

En del märker sina profilbilder med "Vi gillar olika"-handen (rippad från "Rör inte min kompis") ena stunden, för att i nästa inlägg be folk från vänlistan som röstat på SD dra åt skogen och "ta bort mig som vän". Hur tänker man då? Vi gillar olika, men inte att folk tycker olika? Slutsumman i många inlägg blir ett slags omvänd rasism; man tar ställning för invandrare, men hatar Sverigedemokrater. Jag får det inte att gå ihop.

Funderingarna går åt alla möjliga håll, men för min egen del känner jag att jag vill läsa på lite mer om vad Sverigedemokraterna faktiskt står för (och inte bara köpa allt som folk säger att de står för) innan jag säger något. Debatten verkar ha fastnat på ämnet invandrare, men här känner jag att det är jätteviktigt att vi som gillar invandrare inte förhärdar våra hjärtan mot de som inte gör det, för då blir vi liksom rasister hårda i hjärtat, men åt ett annat håll.

Hursom, nu har vi fyra fräscha år med en alliansregering och oavsett hur man röstade kan vi be att de ska fatta rätt beslut och föra Sverige framåt på ett sätt som överensstämmer med vår tro.

Gode Gud, välsigna Sverige.

Bilder från Uppsala Missionskyrka


Uppsala Missionskyrka har ordnat med nya replokaler och inspelningsstudio och till de vita väggarna ville de ha massor av låttexter från låtar där Gud nämns. De skickade in sina texter i valt typsnitt och vi gjorde dekaler av dem som de satte upp inför invigningen i lördags. Deras logga ska senare in i "hålet" som är mitt på väggen. Superkul initiativ, tycker vi. Visst blev det stiligt?

Vill du läsa mer om Uppsala Missionskyrka och deras replokaler, klicka här >>

söndag 19 september 2010

Sköna söndag?

Tre ord som sammanfattar dagen: Migrän. Soffa. Film. (Ocean's Eleven, Ocean's Twelve, Ocean's Thirteen och valvaka. Otroligt vad man hinner med på en dag när skallen inte funkar.)

God natt världen. Ses i morrn.

fredag 17 september 2010

Fredag!

torsdag 16 september 2010

Live

Grrmpf. David Flatebö, ring mig inte när jag sitter som en loner på ett café och bloggar. Allt försvann ju! Nåväl, skam den som ger sig så jag får väl börja om helt enkelt. Men ring mig inte prick nu :)

I eftemiddag har jag 1) trotsat regnet och blåsten och traskat in till stan med ett specialpaket i näven till Uppsala Missionskyrka. Hoppas ni blir toknöjda! Jag tror det kommer lite bilder hit till bloggen sen därifrån, vänta bara! 2) traskat vidare till stadens pärla Erikshjälpen och sprätt fem riksdaler på en påse full med knappar. Kap! 3) sitter ni på café Rutiga duken med Jesus i hjärtat men tomt runt bordet och väntar på David.

Jag stängde listigt nog av ljudet på Erikshjälpen (på mobilen alltså, inte ljudet på själva affären, tihi) och tog lite bilder som kommer här:

Fin röd cykel med korg på pakethållaren vid entrén. Sätter en stämning direkt!

Riktigt gammal plåtburk, kanske nåt att ha typ tvättmedel eller nåt i? Den fick dock inte följa med log hem.

Erikshjälpen har smart nog alltid ett temabord, för nån vecka sen var det träningsgrejer och nu var det pysselgrejer ...

... vilket blir extra roligt när man ser hur fint man kan göra med lite Erikshjälpengrejer.

En hel korg full med knappåsar, salig blandning med massor av knappar för en femma. Jag tog den mest färgglada påsen (såklart), blir prima att sy på svarta kläder lite här och där. Så har jag gjort med en finklänning, röda, svarta och vita knappar längst ner och in med två tyllkjolar under, blev hur nöjd som helst. Och nu har jag tokmycket nya knappar, kan bli farligt kul. Akta dina kläder, David, för här kommer jag!

Strykande åtgång på de här figurerna? ;)

Nej, dags att försöka vara lite social ändå, karln har kommit. Det var dagens Erikshjälpenrapport. Åter till teet!

En intelligent Gud bakom?Hos svt.se hittade jag de här fantastiska bilderna, båda tagna av Marie Andersson, verksam på Institutionen för molekylärbiologi vid Umeå universitet. I Nikons världsvida tävling om extrema närbilder har hon fått med dessa två bidrag och visst är de fantastiska? Den övre bilden visar en bananflugas öga, den nedre en myggas öga, fotade i mikroskop.

När jag ser sådana här otroligt detaljerade bilder på hur så små djur som flugor är skapade, då är det svårt att tvivla på Gud. Sådana här småpluttar som oftast bara stör, biter oss, småfnissar åt oss eller kommer in i köket med bananerna från ICA på hösten, när till och med de är så enormt noga och exakt skapade in i minsta lilla mikropartikel, tänk dig då hur vi är funtade!

Du har skapat mina njurar,
du sammanvävde mig i moderlivet.
Jag tackar dig för att jag är så underbart skapad.
Ja, underbara är dina verk,
min själ vet det så väl.
Benen i min kropp var ej osynliga för dig,
när jag formades i det fördolda,
när jag bildades i jordens djup.
Dina ögon såg mig när jag ännu var ett outvecklat foster.
Alla mina dagar blev skrivna i din bok,
de var bestämda innan någon av dem hade kommit.

Psalm 139:13-16

Den intelligente Gud, som till och med pillade till flugögon så perfekt, han har skapat dig, format dig, planerat dig och älskat dig. Då, nu och för alltid. Glöm inte det.

Psst 2: Lite hemskt kanske att tipsa om något sånt här efter att ha sett de här fantastiska bilderna, men OM du känner för att mörda dessa fantastiska flugor som gärna följer med löken hem från affären och som älskar att föröka sig i hemmets lugna vrå och allmänt förpesta den glada atmosfären, OM du då känner dig för att vara horribelt mordisk, var det med stil. Ta ett glas, häll i en skvätt vinäger, en droppe Yes och lite vatten och ställ vid fruktfatet. Vinägerlukten drar flugorna till sig, diskmedlet pajar ytan för dem och vips druknar de och bildar rena rama köttsoppan. Men bara OM.

onsdag 15 september 2010

Tävlingen avgjord: Grattis ...


... Caroline J! Vi fick in lite olika bidrag som var väldans läsvärda och inspirerande. Vi fick också in många bidrag med tävlingsförslag som vi redan haft, men inget hindrar ju från att vi gör samma igen, såklart. Superkul - mer tävlingar åt folket!


Här kommer Carolines förslag:

Varför inte välja ut något från din sida och så får man ge motivering varför man vill ha den. Den bästa motiveringen vinner! Sen kan man också ha en tävling där man får välja mellan olika prylar från din sida (du väljer ut några) och så får man välja vilken man helst skulle vilja ha med en motivering till varför man vill ha just den.

Det kör vi på! Ska bara klura lite, forma lite, tänka lite och bida min tid lite, sen lägger jag ut en tävling här, på fejjan (du är väl med i gruppen??) och på flatebo.se, såklart.

TACK till dig som skickade in bidrag och grattis, Caroline!

Roliga nyheter


I går kom det ett paket med lite roliga smågrejer i, bland annat grejerna ni ser på bilderna här. Två olika sorters air fresheners, som i alla fall jag (och min smått udda humor?) tycker är tokroliga, flashiga Noas ark-pennor i glada färger och ställbara ringar. Och mer. Kom och titta!

tisdag 14 september 2010

Härliga september


Nu börjar hösten komma, härligt! Här har vi haft en massa fina och varma dagar (under vilka vi passar på att grilla korv någonstans vid havet, såklart), men ändå skönt höstigt. I trädgården passar vi på att plocka in och frysa in sommaren, frysen fylls av rabarber, krusbär och plommon. David klättrade käckt upp i plommonträdet i går och såg så idyllisk ut att jag var tvungen att dra fram kameran.

Själv blir jag lite sådär överdrivet djupsinnig och gick och tänkte på våra plommon hela vägen till tandläkaren i går. Är det inte fränt hur de växer? En liten, liten pinne skiljer plommonet från trädet, men genom den lilla, lilla pinnen får plommonet all näring det behöver för att växa till och bli så där underbart sött och gott. Trädet är överfullt av plommon som liksom hänger och dinglar och gonar till sig i sina navelsträngsliknande pinnar. Fränt.Jag har fått dille på att baka bröd, så här finns det alltid hembakat på kvällarna. Mamma hade något lastgammalt receptklipp från årtionden tillbaka som jag hittade och provade och det var tokgott! Klicka på receptbilden för att se den lite större och prova - jättelätt, billigt, farinsött och så underbart gott med smör och ost och ett glas mjölk till. Smälter liksom i munnen. Mmm ... (Svårt att läsa receptet? Maila mig på josephine@flatebo.se så kan jag maila dig ett i stället.)


Mina pumpor kämpar på, förhoppningsvis blir det några fina man kan lägga på bron i höst.
I köket gjorde jag lite väl höstmurrigt med en höstig duk och höstiga ljus. Inte vår smak, men roligt i några dagar :)

Huset är däremot inte så mysigt att glutta på utifrån numera. På båda sidor står väldiga ställningar och taket är fullt av karlar som hamrar och dunkar och slår. Vi har haft lite tjall med vårt gamla tak, så nu åker det bort till fördel för ett nytt, helt tak som inte läcker in. Skönt. Men det innebär tydligen ett evinnerligt dunkande så hårt att huset dallrar varendaste dag, fast det är värt stort sett vad som helst egentligen. Ska bli så skönt att slippa lägga handdukar i det som ska bli vår garderob när det ösregnar och att känna sig trygg och veta att taket är proffsigt gjort med garantier och allt är oändligt värdefullt. Taklagsfest sen, anyone?

Jojustja, tandläkaren, ja. Rena rama nöjet att gå till tandläkaren, i alla fall ekonomiskt :) Tandvårdsbidraget gjorde att jag bara behövde hosta upp 129 spänn i går, jag var beredd på runt tusenlappen. Så tack till tandläkaren, och framför allt tack till Göran Hägglund! Kristdemokraterna har min röst på söndag. (Du missar väl inte att rösta? Do it!)

Nej, back to work, har som vanligt kilometervis att göra. Tisdagar är packa beställningar-dag - superkul. Så ni som har beställt, ni har glada paket i brevlådan i morgon!

Ha en hejdundrande ståtlig dag!
/ Josephine

Psst, förresten: Nån som har tips på vad i allsin dar man hittar på med alla dessa välsignade plommon och krusbär? Jag gjorde en krusbärschutney, men den smakade apa. Nån som har bättre tips, gärna på typ paj eller kakor? Burrigt om du säger till :)

Älska, gör gott, välsigna, be

fredag 10 september 2010

Bilder från stugan förra helgen


Förra helgen var vi till mina föräldrars sommarstuga och jag kan inte låta bli att lägga upp lite bilder därifrån. Vi hade det helt förträffligt bra, David och jag. Ösregn och sol, sena kvällar och sovmorgon efteråt, husmansmat och korv. Lägg till den oändligt fina naturen som vi bara älskar, så har du en klar hit.
Vi hittade en liten söt groda vid havskanten. Han (eller är det en hon?) och David blev polare.
Ni som känner mig, vet att jag ääälskar att grilla korv. Grillad korv, tårta och spispopcorn, det är nog mina tre absoluta favoriter. När vi är i stugan grillar vi nästan varje kväll, en vecka i somras vill jag minnas att vi grillade korv och hamburgare sex kvällar av sju möjliga! Så kan det gå :) Men, spana in utsikten, så förstår du kanske varför. När vi sitter där på udden har vi den här utsikten (nej, jag har inte tuschat i Photoshop, det ser ut så här) framför oss. Svårslaget!


På vägen hem stannade vi och åt matsäck på rastplatsen Ångersjön. Så här fint var det där.


Det var den helgen, det. Den här helgen blir det att vara hemma och jobba och fixa och dona med huset. Jag har skrivit en liten lista på vad som ska göras och den börjar bli riktigt lång och en högt prioriterad sak är att fixa våra fönster. I arbetsrummet drar det så kallt att det ibland blåser en rätt i ansiktet när man sitter vid datorn, i vintras kom det in snö ... Så, ja, vi har att fixa och dona med. Men med den förra underbara helgen i bagaget ska det nog gå prima!

Ha en strålande helg, käraste du!

Nya zipjackor och t-shirts

Den här veckan har jag hunnit med massor, känns det som. Härligt! Då kan man njuta lite extra av att det är fredag och att det snart är helg. I måndags for vi ner till havet nedanför oss och fotade in lite nya zipjackor och t-shirts. Det var superlänge sedan vi skuttade i några kläder och fotade in, men det var riktigt roligt. Vi har laddat inför hösten med zipjackor med riktigt bra texter på plus att vi fotade in två till lila t-shirts som vi lät sy upp i Estland. De är riktigt stiliga och de där korsen i nacken som vi har på alla våra "egensydda" kläder är ... mumma!

När vi var färdiga packade vi in alla grejer i bilen och - ja, ni gissade rätt - grillade korv (såklart, vad annars?). Vilken kväll!

Nej, nog med korvsvammel. Här är några av bilderna: